Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.10.2020 Snežne razmere 23.10.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom v visokogorju se ob večji obremenitvi še sproži kakšen manjši plaz ali pa se pod človeško težo spelje moker sneg.

Snežne razmere
Snežna odeja se je čez teden precej sesedla, v sredogorju je marsikje sneg skopnel. V visokogorju je sneg ponoči pomrznil, čez dan pa se je predvsem v osončenih legah ojužil. Krepila se je skorja. V noči na petek pa je tudi v visokogorju sneg ostal večinoma južen. Debelejša snežna odeja je predvsem na planotah in manj strmih pobočjih visokogorja, ter v bolj senčnih legah tudi ponekod sredogorju. Bilo je nekaj plazenja predvsem na strmih travnatih pobočjih in v grapah.

Predviden razvoj vremena
V petek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Več oblačnosti bo v zahodnem delu naših gora, kjer bo postalo tudi megleno. V zahodnih in južnih Julijcih bo občasno možno rosenje ali rahel dež. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki se bo čez dan še krepil in bo v visokogorju kar precej močan. Ledišče bo visoko nad vrhovi. V soboto bo oblačno in pogosto megleno. Občasno bodo padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Pihal bo šibak veter večinoma zahodnih smeri. Ledišče se bo popoldne spustilo do okoli 2600 m nad morjem. Do nedelje zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo jasnilo. Ledišče bo na okoli 2500 do 2600 m nad morjem, popoldne pa se bo nulta izoterma spet dvigala. Veter bo šibak in spremenljive smeri. V ponedeljek bo v Julijcih ter hribih severne Primorske in Notranjske pretežno oblačno in ponekod megleno, drugod bo več sonca. Ponekod na zahodu bodo možne manjše padavine. Pihal bo jugozahodnik. Malo hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
V petek bo sneg v nižjih delih visokogorja ter v sredogorju kopnel. Višje se bo sesedal in preobražal, večinoma bo moker in mehak. V soboto bo pod mejo sneženja sneg kopnel, višje pa bo večinoma padal moker sneg, ki se bo s podlago predvidoma dobro sprijel. Predvidoma bo novi sneg zaradi visoke meje sneženja nekoliko povečal nevarnost snežnih plazov predvsem v visokogorju Julijskih Alp, vzhodneje pa ne. Močan jugozahodnik bo delal zamete na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. V nedeljo se bo novi sneg nekoliko sesedel, ugodno bo na to vplivalo tudi sonce. V noči na ponedeljek bo sneg lahko pomrznil, tudi nižje, kjer ga bo po dežju kaj ostalo, zato bo predvsem tam lahko v ponedeljek zjutraj poledenelo.

Naslednja objava: ponedeljek, 26. 10. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.10.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.10.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 23.10.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 23.10.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki