Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 22.4.2022

Snežne razmere 22.4.2022

22.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 22. 4. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan zaradi novega snega v visokogorju povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša bodo strmejša pobočja nad nadmorsko višino okoli 1900 m, kjer bo snežilo na trdo podlago. Možni bodo posamezni plazovi suhega snega, popusti lahko tudi kakšna kloža. Čez dan se bo nov sneg ponekod ojužil, zato bodo možni tudi manjši do srednje veliki spontani plazovi mokrega snega. Nižje bo snežna odeja ostala dobro povezana in stabilna.

Snežne razmere
V gorah je bilo v zadnjih dneh dneh razmeroma hladno vreme. Včeraj se je nekoliko otoplilo, ničta izoterma se je čez dan dvignila do nadmorske višine okoli 2000 m. Razmere so bile tipično spomladanske. Nov sneg, ki je zapadel v noči na torek, se je večinoma stalil ali preobrazil. Danes so v gorah znova padavine, meja sneženja je trenutno na nadmorski višini okoli 1800 m, občasno se spusti tudi nekaj 100 m nižje. Do sedaj je zapadlo do 10 cm bolj ali manj suhega snega. Obenem piha tudi zmeren jugovzhodnik, ki okoli grebenov in sedel ustvarja manjše klože. Nižje se zaradi odjuge z dežjem stara snežna odeja še naprej talila.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami, v visokogorju bo snežilo, v sredogorju pa večinoma deževalo. Večina vrhov bo v oblakih. Popoldne bodo padavine oslabele in proti večeru večinoma ponehale. Pihal bo večinoma vzhodni do jugovzhodni veter, ki se bo popoldne obračal v južno do jugozahodno smer. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -2°C. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih, nekaj možnosti za sonce bo predvsem na vzhodu popoldne. Bolj oblačno bo v zahodnih in južnih Julijcih. Predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah bodo občasno manjše krajevne padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini med 1600 in 1900 m. Pihal bo sprva šibak jugozahodnik, ki se bo čez dan krepil. Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0°C. V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bodo zlasti na območju Julijcev in zahodnih Karavank obilnejše padavine, lahko nastane tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1900 m. Pihal bo zmeren do močan južni do jugozahodni veter. Tudi v nedeljo čez dan bo ostalo spremenljivo, vrhovi bodo pogosto v oblakih. Občasno bodo plohe, popoldne je možna tudi kakšna nevihta. Še bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo le malo oslabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -3 °C. Vreme se tudi v ponedeljek še ne bo čisto ustalilo, a bo padavin razmeroma malo. Občasno bodo še krajevne plohe. Bo pa precej spremenljive kopaste oblačnosti. Še bo pihal šibak do zmeren jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Predvsem v visokogorju bodo v naslednjih dneh zaradi pogostega sneženja zahtevne razmere. Danes čez dan bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 cm snega, ki se bo že danes popoldne ponekod ojužil. Možni bodo plazovi mokrega snega. Obilnejše sneženje z vetrom pričakujemo v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj, ko bo na območju Julijcev zapadlo od 30 pa tudi več kot 50 cm vlažnega snega, na območju visokogorja Kamniško-Savinjskih Alp pa od 10 do 30 cm. Čez dan bo zapadlo še od 10 do 20 cm snega, ki bo malo bolj suh. Možna bo tudi sodra in babje pšeno! Nevarnost proženja snežnih plazov se bo zlasti v visokogorju Julijcev povečala in bo ZMERNA, 3. stopnje. Prožili se bodo plazovi suhega, kot tudi mokrega snega. V večjem obsegu bodo na severnih straneh nastajale tudi klože. V sredogorju bo večinoma deževalo, zato bo tam nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Tudi v začetku tedna se nevarnost proženja, zaradi občasnih razjasnitev in dnevnih odjug, še ne bo zmanjšala. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 25.4.2022.

Naslednja objava: ponedeljek, 25. 4. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki