Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 22.3.2021

Snežne razmere 22.3.2021

22.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Območja z napihanim snegom se bodo danes POVEČALA. Na spihanih območjih ter na grebenih je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je prevladovalo hladno vreme z občasnimi snežnimi plohami. Večinoma je zapadlo od 5 do 10 cm novega snega, ki ga je na izpostavljenih mestih prenašal veter. Snežne razmere so krajevno zelo različne. Snežna odeja je na vetru izpostavljenih legah trda in deloma poledenela. V zatišnih pa je na trši podlagi plast suhega snega, ki je večinoma debela od 10 do 30 cm, krajevno je tudi več snega. Zaradi nizke temperature zraka in pogosto oblačnega vremena je nov sneg večinoma slabo preobražen, le ponekod v sredogorju je na južnih straneh zaradi vpliva sonca nastala skorja. Ponoči in danes zjutraj je začel pihati okrepljen severnik, ki že vpliva na snežno odejo. Povečala se bodo trda in poledenela območja, predvsem na južnih straneh bodo nastali novi zameti in klože, marsikje bo nastala tudi skorja. Sneg bo ostal rahel le v nekaterih zatišnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo v oblakih. Pihal bo močan severni do severovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo od -3 na zahodu do -6 na vzhodu, na 2500 m pa okoli -13 °C. V torek bo sprva delno jasno, čez dan nato spremenljivo oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Sprva bo pihal zmeren do okrepljen severni veter, ki pa bo čez dan slabel. Temperatura na 1500 m bo od -2 na zahodu do -4 na vzhodu, na 2500 m pa okoli -10 °C. V sredo bo na Pohorju in v vzhodnih Karavankah zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo sprva precej jasno, čez dan pa bo nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren severnik. Topleje bo, na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m pa okoli -5 °C. Tudi v četrtek in petek se bo nadaljevalo suho in precej sončno vreme. V petek bo zapihal veter zahodne smeri. Še topleje bo. Ničta izoterma se bo dvignila do okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Danes in v torek se bodo povečala območja z napihanim snegom, ki bodo zaradi močnega severnika predvsem na južnih pobočjih ter grapah. Na mestih z napihanim snegom bo še vedno nevarno, da sprožite plaz kložastega snega. Snežna odeja se bo izrazitih prisojnih legah čez dan že nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. Še vedno bo velika nevarnost zdrsa. V sredo in predvsem v drugi polovici tedna se bo ogrelo, predvsem čez dan bodo zaradi vpliva sonca lahko nekatere klože postale bolj nestabilne. Še naprej bo nad okoli 1700 m nevarnost proženja plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: sreda, 24. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki