Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 22.2.2021

Snežne razmere 22.2.2021

22.2.2021
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: moker sneg, polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 m, ZNATNA, 3. stopnje, sredi dneva in popoldne se bo zlasti na prisojnih pobočjih POVEČALA in bo VELIKA, 4. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih in zlasti v grapah, žlebovih zaradi otoplitve pričakujemo tudi velike spontane plazove mokrega snega. Predvsem na travnatih pobočjih se bodo prožili tudi talni plazovi, lahko pride tudi do porušitev opasti. Ponekod v senčnih legah in grebenih so poledenele površine, zato je nevarno tudi za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja se je začela ob otoplitvi hitreje sesedati in preobražati, predvsem na prisojnih legah v sredogorju in nižje pa tudi hitreje taliti. Snežna odeja je večinoma je skorjasta in tudi poledenela. Skorja je nastala zaradi vetra in zaradi dnevnega taljenja ter nočnega zmrzovanja. Le ponekod v osojah visokogorja je sneg v visokogorju ponekod še rahel in mehak. Veliko je klož in opasti. Grebeni so močno spihani in tudi poledeneli, ponekod je tudi površina snega trda. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah sneg zelo zmehča in ojuži, ponoči pomrzne. Prihaja do velikih razlik v stanju snežne odeje med prisojnimi in osojnimi legami.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, na pobočjih južno od Bohinjskega grebena do Snežnika bo oblačno ali megleno, popoldne se bo oblačnost trgala. Pihal bo zmeren do močan veter zahodnih smeri, ki bo čez dan slabel. Zelo toplo bo, temperatura na 1500 m bo od 6 do 10, na 2500 m pa okoli 4 °C. V torek bo večinoma jasno, nekaj nizke oblačnosti bo le v hribovitem svetu zahodne Slovenije. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Zelo toplo bo, temperatura na 1500 m bo okoli 9, na 2500 m pa okoli 4 °C. V sredo in četrtek bo večinoma jasno, pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Še naprej se bo nadaljevalo zelo toplo in suho vreme. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 3300 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh zlasti na prisojnih pobočjih hitreje sesedala, preobražala in tudi talila. V osojah pa bo ta proces precej počasnejši. Čez dan se bo na osončenih legah zelo zmehčal in ojužil, ponoči pa bo pomrznil. Tudi v torek bo sredi dneva in popoldne zlasti na prisojnih pobočjih VELIKA nevarnost snežnih plazov mokrega snega ter zdrsnih plazov. Pričakujemo tudi velike snežne plazove. Snežna odeja bo na prisojnih pobočjih še najbolj stabilna zgodaj zjutraj in deloma dopoldne. Zaradi nočnega zmrzovanja snežne odeje bo velika nevarnost zdrsa. Tudi v nadaljevanju tedna bo še prisoten dnevni hod nestabilnosti snežne odeje, vendar se bo nevarnost proženja snežnih plazov počasi že zmanjševala.

Naslednja objava: sreda, 24. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki