Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.1.2021 Snežne razmere 22.1.2021

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg, moker sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v Južnih in Zahodnih Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1600 m VELIKA, 4. stopnje, drugje pa večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Snežne in plazovne razmere se hitro spreminjajo. Zlasti v zahodnem delu naših gora je zapadlo zelo veliko novega snega na precej trdo in skorjasto snežno podlago. V visokogorju pričakujemo spontane srednje do velike plazove suhega snega. Nad gozdno mejo je tudi veliko na novo napihanega snega. Razmere so zelo zahtevne. Zaradi odjuge z dežjem pod okoli 1600 m, se bodo pojavljali tudi plazovi mokrega snega in na strmejših travnatih pobočjih tudi talni plazovi. Snežni plazovi bodo na strmejših pobočjih nastajali tudi v predalpskem svetu in na nižji nadmorski višini pod 1000 m, kjer je le dovolj starega snega.

Snežne razmere
V gorah je včeraj in danes obilnejše snežilo, pod nadmorsko višino okoli 1600 m je zaradi odjuge sneg prehajal v dež. Največ snega je zapadlo v visokogorju Južnih in Zahodnih Julijskih Alp od 50 do 80 cm, krajevno lahko tudi več. Drugje je v visokogorju padlo od 30 do 60 cm snega, nižje pa se je količina novega snega niža, pod okoli 1400 m je prevladoval dež. Ob sneženju je zlasti nad gozdno mejo pihal zmeren do močan jugozahodnik, ki je prenašal nov sneg in na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel gradil nove zamete, opasti in klože. Snežna odeja je v visokogorju rahla in se globoko predira, vetru izpostavljena mesta so precej spihana do trde podlage. V sredogorju se kažejo posledice odjuge, sneg je moker, pod 1300 m tudi zelo moker in se prav tako predira in plazi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno s padavinami, ki bodo obilnejše na območju Julijskih Alp in Snežnika. Meja sneženja bo med 1100 in 1400 m. Predvidoma bo v visokogorju zapadlo še od 30 do 60 cm snega. Pihal bo zmeren do močan jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -4 °C. V soboto bo oblačno in megleno s sneženjem. Meja sneženja se bo spustila vse do alpskih dolin. Popoldne bodo padavine nekoliko oslabele. Znova bo zapadlo od 40 do 80 cm snega, ponovno več v zahodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren do močan južni veter, ki bo popoldne oslabel. Ohladilo se bo, sredi dneva bo na 1500 m okoli -1, na 2500 m pa okoli -7 °C. V noči na nedeljo se bo prehodno razjasnilo. V nedeljo zjutraj pa ponovno pooblačilo, čez dan bo od juga znova pričelo rahlo snežiti. Tokrat bo manj padavin na severozahodu. Popoldne bo zapihal zmeren severni veter. Še nekoliko hladneje bo, na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa okoli -9 °C. Tudi v ponedeljek bo večinoma oblačno, občasno bo še rahlo snežilo. Bistveno hladneje bo, na 1500 m bo okoli -7, na 2500 m pa okoli -12 °C.

Tendenca snežnih razmer
Predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah se bo zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja, POVEČALA nevarnost proženja snežnih plazov in bo nad okoli 1500 m ostala VELIKA, 4. stopnje. Močan južni veter bo tudi v soboto še gradil številne klože in zamete. V ponedeljek se bodo plazovne razmere zaradi ohladitve začele postopno umirjati.

Naslednja objava: ponedeljek, 25. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.1.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 22.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 22.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki