Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.1.2020 Snežne razmere 22.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih nad nadmorsko višino okoli 1800 m, drugod pa nad okoli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA. Plazovne razmere se niso bistveno spremenile. Bolj nevarna so lahko le strma južna pobočja, kjer so manjša območja napihanega snega. Tam lahko sprožite manjše plazove kložastega snega. Zaradi trde in deloma poledenele površine, je večja nevarnost zdrsov. Zaradi otoplitve pa se sredi dneva in popoldne na bolj strmih prisojnih pobočjih lahko sproži kakšen plaz napihanega, ojuženega snega.

Snežne razmere
V zadnjih dneh je bilo suho vreme. V ponedeljek je bilo še mrzlo, v torek pa se je ob otoplitvi na prisojnih pobočjih sneg čez dan že ponekod ojužil in ponoči spet pomrznil. Snežna odeja je večinoma skorjasta in trda, le na mestih z napihanim snegom, ki je predvsem v Julijcih zapadel ob koncu tedna, je sneg mehkejši. Stara snežna odeja predvsem na sončnih in vetru izpostavljenih pobočjih drži težo pešca. Velika je nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Razmeroma toplo bo s temperaturnim obratom, zrak bo suh. Jutri, v četrtek, se bo v plasti pod nadmorsko višino okoli 1500 m prehodno nekoliko ohladilo, predvsem na vzhodnih pobočjih se bo lahko pojavilo tudi nekaj oblačnosti. V petek bo večji del dneva precej jasno in toplo, zapihal pa bo jugozahodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se do petka ne bodo bistveno spremenile. Čez dan se bo sneg na prisojnih pobočjih nekoliko ojužil in ponoči pomrznil, tam se bo sneg, ki je zapadel ob koncu tedna, preobražal in krepila se bo skorja. Drugod ne bo večjih sprememb. Sredi dneva in popoldne bodo mesta z napihanim snegom na južnih pobočjih nekoliko bolj labilna, hitreje boste lahko sprožili kložasti plaz. Ostaja velika nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: petek, 24. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.1.2020 Slika spletne kamere na Korenskem sedlu. Vir: http://www.promet.si Snežne razmere 22.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 22.1.2020 Slika spletne kamere na Pavličevem Vrhu. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki