Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

21.4.2020 Snežne razmere 21.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je danes večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, popoldne se bo sneg zaradi razjasnitve ojužil in zmehčal. Nevarnost proženja plazov mokrega snega se bo nekoliko povečala.

Snežne razmere
Do nedelje se je snežna odeja zlasti na prisojnih pobočjih hitreje preobražala in tudi talila. Zjutraj je bila večinoma pomrznjena in ponekod poledenela, čez dan pa se je zmehčala. Ta proces je bil počasnejši v bolj senčnih legah. Včeraj se zaradi oblačnega vremena snežne razmere niso kaj dosti spreminjale čez dan, nad okoli 1900 m bo sneg pomrznjen. Danes popoldne se bo ob razjasnitvi snežna odeja zlasti na prisojnih legah ojužila.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dopoldne zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo delno zjasnilo. Pihal bo zmeren veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 m okoli 3, na 2500 m pa okoli 0 °C. Jutri bo pretežno jasno, pihal bo šibak do zmeren vzhodni veter. Temperatura na 1500 m okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. Tudi v četrtek in petek bo prevladovalo sončno vreme. Postopno bo malo topleje.

Tendenca snežnih razmer
Danes bo v gorah spet pomladanska situacija, sneg bo dopoldne ostal pomrznjen, popoldne pa se bo na osončenih legah ojužil in zmehčal. Le nad okoli 2000 m bo ta proces zaradi nižjih temperatur manj izrazit. Tudi senčnih legah visokogorja bo sneg čez dan ostal večinoma pomrznjen in trd. Na prisojnih pobočjih se bo zato čez dan povečala možnost, da ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite kakšen plaz mokrega snega. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Tudi v naslednjih dneh bodo razmere ostale podobne, le da se bo snežna odeja zaradi sončnega vremena hitreje ojužila.

Naslednja objava: petek, 24. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 21.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 21.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 21.4.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 21.4.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki