Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

21.12.2020 Snežne razmere 21.12.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, polzeč sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi otoplitve pod nadmorsko višino okoli 2000 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja in grape, kjer se lahko sprožijo plazovi mokrega snega, na južnih pobočjih lahko nastanejo tudi zdrsni plazovi. V visokogorju so nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na teh območjih lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Snežna odeja se je zaradi otoplitve še naprej hitreje preobraža in seseda, v sredogorju pa se je snežna odeja tudi talila. Meja ledišča je bila na višini od 1600 do 1900 m, nižje je sneg večinoma ostal moker, kjer tudi ponoči zaradi oblačnega vremena ni zmrzoval. Nekoliko višje je zaradi megle in občasnih padavin ponekod na snežni podlagi nastajala ledena obloga. V visokogorju je pihal občasno okrepljen jugozahodni veter, ki je na severnih in vzhodnih pobočjih gradil zamete in nove klože. Marsikje je veter spihal sneg do trde podlage, nekatera pobočja so tudi poledenela. Sneg je skorjast, veliko je klož, suhega in nepredelanega snega pa je razmeroma malo. V visokogorju je tudi precejšnja nevarnost za zdrs.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma oblačno in v sredogorju megleno, nekaj jasnine bo občasno v visokogorju. Predvsem v hribih zahodne polovice Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo večinoma šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa -2 °C. V torek bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Še topleje bo! Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa 2 °C. V sredo se bo zlasti v visokogorju razjasnilo, bolj oblačno in megleno pa bo ostalo v hribih zahodne Slovenije, kjer bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Jugozahodni veter se bo krepil. Še bo ostalo razmeroma toplo.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost proženja snežnih plazov bo ostala ZMERNA, 2.stopnje, nevarna bodo predvsem južna pobočja, kjer se bodo lahko prožili plazovi mokrega snega, na travnati podlagi pa lahko nastanejo tudi zdrsni plazovi. V sredogorju se bo snežna odeja hitreje talila. Tudi na prisojnih legah v visokogorju se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa zmrzoval, večale se bodo poledenele površine.

Naslednja objava: sreda, 23. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 21.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 21.12.2020 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 21.12.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s5tech.net Snežne razmere 21.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki