Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 20.3.2023

Snežne razmere 20.3.2023

20.03.2023
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 20. 3. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi dnevne otoplitve pričakujemo spontane snežne plazove mokrega snega. V visokogorju je ponekod lahko napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V gorah se je v preteklih dneh občutno segrelo. Zlasti na strmih prisojnih legah visokogorja se je sneg čez dan ojužil. V bolj senčnih legah se je sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobražal. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je že veliko kopnih mest.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Lahko se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, meja snežena bo na nadmorski višini med 1600 in 1800 m. Zapihal bo šibak vzhodni do severovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 3°C, na 2500 m okoli -3 °C. Jutri bo večinoma sončno, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Zapihal bo šibak vzhodni do jugovzhodni veter. V sredo bo povečini sončno, zapihal bo šibak jugozahodni veter. Otoplilo se bo, ničta izoterma bo dosegla višino naših najvišjih vrhov. V četrtek z več oblačnosti in še vedno visokimi temperaturami.

Tendenca snežnih razmer
Na snežne in plazovne razmere bosta vplivala sonce in otoplitev. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan spreminjale. Od poznega dopoldneva do poznega popoldneva se bo na strmih prisojnih pobočjih povečala možnost za spontano plazenje sprijetega ali nesprijetega mokrega snega. Severna pobočja bodo varnejša, tam bo potrebno paziti predvsem na klože in šibke plasti v snežni odeji. V sredo in četrtek se bo zaradi otoplitve nevarnost snežnih plazov povečala. Ker se bo ničta izoterma povzpela na nadmorsko višino okoli 3000 m, sneg ponoči ne bo pomrznil.

Naslednja objava: četrtek, 23. 3. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki