Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.1.2021 Snežne razmere 20.1.2021

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg, moker sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma povsod ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja se je v preteklih dneh nekoliko stabilizirala. Predvsem so še nevarna senčna in strma pobočja ter mesta z napihanim snegom in grape, kjer je akumuliran sneg. Tam lahko lahko predvsem ob večji obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma skorjasta. Skorja je v visokogorju nastala predvsem zaradi vetra, nižje pa zaradi regelacije, dnevnega vpliva sonca in nočnega zmrzovanja. Le v zatišnih senčnih legah je sneg še mehak. Sneg je še večinoma suh in pomrznjen, le v sredogorju, do nadmorske višine okoli 1100 m se je zaradi otoplitve ojužil, na vzhodu pa precej višje. V naslednjih dneh se bodo lavinske razmere HITRO SPREMINJALE.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v Karavankah, v severnem delu Julijskih Alp in na Pohorju deloma sončno, drugod pa oblačno in megleno, višji vrhovi bodo lahko ponekod še nad oblaki. V zahodnih Julijcih ter v predgorju bodo ponekod rahle padavine. Pihal bo okrepljen do močan jugozahodnik. Jutri bo večinoma oblačno in ponekod megleno, pihal bo okrepljen do močan jugozahodnik. Predvsem v Julijcih in predgorju bodo občasno manjše padavine, meja sneženja bo med 900 in 1200 m nadmorske višine. V petek bo oblačno in megleno. Padavine se bodo na zahodu okrepile, razširile se bodo proti vzhodu. Meja sneženja bo med 900 in 1400 m, v noči na soboto pa se bo spuščala. Jugozahodnik bo popoldne prehodno malo slabel. V soboto bo oblačno in megleno, padavine bodo zjutraj oslabele in čez dan marsikje ponehale. Veter bo oslabel.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se je ob otoplitvi ojužila do nadmorske višine okoli 1100 m, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa celo do okoli 1900 m. Omembe vrednih padavin danes na zahodu še ne bo. Sneg bo pod temperaturno mejo 0 stopinj moker in se bo hitreje sesedal, višje pa ne bo večjih sprememb. Jutri se bo ta trend nadaljeval, odjuga bo segla še nekoliko višje, tudi na zahodu do nadmorske višine okoli 1400 m. V zahodnih Julijcih in predgorju bo rahel dež močil snežno odejo, ki bo postajala zato postopno bolj nestabilna, višje pa se bo na zahodu nabralo do okoli 20 cm novega snega, ki bo padal na večinoma skorjasto podlago. Jugozahodnik ga bo močno spihal. V petek bodo padavine najobilnejše. Nad okoli 1200 m bo do sobote zjutraj v Julijcih in zahodnih Karavankah lahko zapadlo do okoli 70 cm snega, v Kamniško Savinjskih Alpah od 30 do 50 cm, vzhodneje pa še nekoliko manj. Zaradi močnega jugozahodnika bodo nastajale številne klože in zameti. Povečala se bo nevarnost plazov novega, nesprijetega snega, na strmih travnatih pobočjih sredogorja bodo možni talni plazovi mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo PRECEJ POVEČALA!

Naslednja objava: sobota, 23. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.1.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 20.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si Snežne razmere 20.1.2021 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki