Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.1.2020 Snežne razmere 20.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA. Plazovne razmere se niso bistveno spremenile. Bolj nevarna so lahko le strma južna pobočja, kjer se so manjša območja napihanega snega. Tam lahko sprožite manjše plazove kložastega snega. Zaradi trde in deloma poledenele površine, je večja nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
V soboto so bile manjše padavine. V Julijskih Alpah je zapadlo do 10 cm snega, drugje pa le kakšen centimeter. Ob tem je pihal zmeren veter severnih smeri, ki je na izpostavljenih legah spihal sneg do trde podlage. Predvsem na južnih straneh so nastala manjša območja napihanega snega. Še vedno so obsežna območja, kjer je snežna odeja skorjasta in trda. Stara snežna odeja predvsem na sončnih in vetru izpostavljenih pobočjih drži težo pešca. Obstaja pa večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo zmeren severovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli -6, na 2500 m pa -11 °C. V torek bo pretežno jasno. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Postopno bo topleje, temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 3, na 2500 m pa okoli 0 °C. V sredo bo večinoma jasno. Sprva bo pihal šibak do zmeren zahodnik, proti večeru pa bo zapihal šibak do zmeren severni veter. Sredi dneva bo na 1500 m okrog 7, na 2500 m pa 3 °C.

Tendenca snežnih razmer
Danes se zaradi hladnega vremena plazovne razmere ne bodo spreminjale. Jutri se bo otoplilo, predvsem na osončenih pobočjih se bo sneg zgoraj ojužil. V sredo bo še topleje, zato se bo sneg na prisojnih legah preobražal in tudi talil. Snežna odeja bo zaradi jasnega vremena zjutraj pomrznila, čez dan pa se bo sneg omehčal. Na izrazitih prisojnih legah se bo povečala možnost za manjše plazove mokrega snega. Bolj nevarna bodo strma travnata pobočja. V osojnih legah večjih sprememb ne pričakujemo.

Naslednja objava: četrtek, 23. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.1.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 20.1.2020 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 20.1.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 20.1.2020 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki