Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.11.2019 Snežne razmere 20.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, pod 1800 m ter drugod v naših gorah pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega in delno sprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje. S strmih travnatih pobočij se lahko sprožijo tudi posamezni talni plazovi.

Snežne razmere
Od ponedeljka je ob občasnih padavinah v Julijskih Alpah zapadlo do 20 cm snega, drugod do 10 cm. Meja sneženja je bila večinoma pod 1500 m. Veter je nekoliko oslabel, a je še prenašal sneg na izpostavljenih legah. Nulta izoterma je danes na nadmorski višini okoli 2000 m. Nad okoli 1900 m je sneg rahel in mehak in se globoko predira. Nižje se je zaradi pozitivne temperature že nekoliko sesedel, pod okoli 1700 m se je tudi talil. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljena mesta so močno spihana, tam je ponekod tudi skorja.

Predviden razvoj vremena
Prevladovalo bo oblačno vreme z občasnimi manjšimi padavinami. Danes bodo pogostejše v vzhodnem delu naših gora, najmanj verjetne pa bodo v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah. Pihal bo zmeren veter vzhodnih smeri. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1400 in 1700 m, v Gornjesavski dolini tudi nižje. Jutri bodo občasno manjše padavine predvsem v zahodnih krajih, v petek pa sprva tam, a se bodo počasi širile nad osrednjo Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma med 1000 in 1300 m. Pihal bo jugozahodni, v petek bolj južni veter.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v visokogorju le počasi sesedala in preobražala. Novega snega ne bo prav veliko in ne bi bistveno vplival na plazovne razmere. Veter bo na izpostavljenih legah še prenašal sneg in delal nove zamete. V sredogorju se bo snežna odeja hitreje sesedala in nižje tudi počasi talila. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju le počasi zmanjševala, saj bo temperatura večinoma pod ničlo, sonca ne bo, veter pa bo še akumuliral sneg. Predvsem bodo ostala nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, kjer se bodo lahko še spontano prožili kložasti plazovi, pa tudi plazovi nesprijetega snega. Plaz se bo lahko na mestih z napihanim snegom sprožil tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Priporočamo veliko previdnost!

Naslednja objava: petek, 22. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.11.2019 Slika spletne kamere na Predelu. Vir: http://www.promet.si Snežne razmere 20.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 20.11.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki