Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 19. 2. 2024

Snežne razmere 19. 2. 2024

19.02.2024
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 19. 2. 2024
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se nevarnost ob sončnih dneh zaradi otoplitve zlasti na prisojnih pobočjih nekoliko poveča. Nevarnejša so tudi mesta z napihanim snegom. Na strmejših pobočjih visokogorja se še lahko spontano sprožijo posamezni plazovi mokrega snega, večinoma pa jih lahko sproži pešec ali turni smučar.

Snežne razmere
Po zelo toplem in sončnem vremenu v petek in soboto se je v nedeljo nekoliko ohladilo, tudi sonca ni bilo. Sneg je v visokogorju nekoliko pomrznil zaradi ohladitve, ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 2100 m. Danes je spet nekoliko višje, a zaradi oblačnosti se sneg ni kaj dosti ojužil. Sneg v visokogorju je večinoma pomrznjen, pod okoli 2000 m pa ostaja moker. Snežna odeja je nekoliko bolj stabilna kot je bila do vključno sobote. Razmere so bolj podobne spomladanskim in odvisne od sonca oz. dela dneva.

Predviden razvoj vremena
Danes, v ponedeljek, bo sprva oblačno z možnostjo manjših padavin. Pihal bo šibak, popoldne zmeren severni do severozahodni veter. Popoldne se bo oblačnost trgala, postopno se bo razjasnilo. Hladilo se bo, popoldne bo ničta izoterma malo pod 1900 m nadmorske višine, še nekoliko pa se bo ohladilo ponoči. Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, dopoldne pa se bo razjasnilo. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1700 m. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. V sredo bo precej jasno, začel bo pihati zahodni ali jugozahodni veter. Hribi na območju zahodnih in južnih Julijcev ter predgorja se bodo zavili v oblake, popoldne se bodo oblaki lahko začeli nabirati tudi po grebenih in vrhovih Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Popoldne se bo v višinah nekoliko segrelo. V četrtek bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju še nekaj sonca, drugod bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v hribih severne Primorske, Notranjske in v zahodnih Julijcih. Meja sneženja bo med 1200 in 1600 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V petek bo oblačno in megleno, padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja bo odvisna od intenzitete, najmočnejše padavine bodo na območju Julijskih Alp.

Tendenca snežnih razmer
V torek in sredo bo spet večji vpliv sonca, zato se bo čez dan na južnih pobočjih sneg ojužil in zmehčal, tam bo verjetnost, da sprožite kakšen plaz večja kot v senčnih legah. Možni bodo tudi še posamezni manjši spontani plazovi južnega snega. Strmim pobočjem se je sredi dneva in popoldne zato bolje izogniti. Ponoči bo sneg pomrznil, zjutraj bo lahko trd in ponekod bo nevarnost zdrsa. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. V četrtek in petek se bo nevarnost zaradi novega snega postopno povečala, najprej v zahodnem delu naših gora, nato tudi vzhodneje, a tam ne bo toliko padavin in zato bo nevarnost manjša. Čeprav bo snežilo nižje kot v preteklih epizodah, pa so pobočja pod 1900 m precej kopna, zato novi sneg ne bo predstavljal take nevarnosti kot v visokogorju. Jugozahodni veter bo prenašal sneg in nastajale bodo nove klože ter opasti.

Naslednja objava: četrtek, 22. 2. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki