Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 19.4.2021

Snežne razmere 19.4.2021

19.4.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m je ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem v visokogorju so nevarna strma pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Ponekod so tudi še opasti. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Stanje snežne odeje je pestro in od kraja do kraja lahko precej različno. Snežna odeja je v suhem in hladnem vremenu večinoma ostala suha in pomrznjena, tudi na prisojnih pobočjih je bil vpliv sonca zaradi bolj oblačnega vremena manjši. Spihana mesta ter grebeni so trdi in poledeneli. Veliko je klož, ki so večinoma na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel, a so se marsikje že kar dobro sprijele s podlago..

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod v vzhodnem delu naših goda bo občasno rahlo snežilo, a količina bo zanemarljiva. Pihal bo zmeren, ponekod okrepljen severni do severovzhodni veter. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Meja sneženja bo na okoli 1400 m nad morjem. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1600 m. V sredo in četrtek bo v Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah pretežno oblačno, vzhodneje pa bo oblačnosti manj. Predvsem popoldne bodo krajevne plohe. Še malce topleje bo. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Sončnega vremena v prihodnje ne bo prav veliko, zato bo sonce manj vplivalo na preobražanje snežne odeje kot bi pričakovali aprila. Ledišče bo vse dni ostalo pod okoli 1900 m nadmorske višine. V visokogorju se bodo torej lavinske razmere le počasi spreminjale. V senčnih legah bo sneg ostal suh in pomrznjen, na prisojnih pobočjih se bo v bolj sončnih dneh nekoliko ojužil in ponoči pomrznil, krepila se bo skorja. V sredogorju se bo nižje talil, višje pa čez dan zmehčal in ponoči pomrznil. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala. Še vedno bodo glavna nevarnost zdrsi ter klože na strmih pobočjih. Ob sončnem vremenu pa se bo lahko s strmih južnih pobočij predvsem v sredogorju sprožil tudi kakšen manjši plaz mokrega snega.

Naslednja objava: sreda, 21. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki