Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 19.3.2021

Snežne razmere 19.3.2021

19.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Na spihanih območjih ter na grebenih je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Snežne razmere so krajevno zelo različne. V zadnjih dneh je ob manjših plohah zapadlo do 5 cm zelo rahlega snega, ki ga je prenašal veter. Snežna odeja je na vetru izpostavljenih legah trda in deloma poledenela. V zatišnih pa je na trdi podlagi plast suhega snega, ki je večinoma debela od 10 do 20 cm. Zaradi pogostega vetra je precej zametov in klož, ki so predvsem na južnih straneh pobočij. Zaradi nizke temperature se sneg na prisojnih pobočjih čez dan ojuži predvsem v sredogorju, v visokogorju pa precej manj in ostaja čez dan večinoma trd. Nekaj skorje je na novem snegu predvsem zaradi vetra, v sredogorju pa tudi zaradi vpliva sonca.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dopoldne delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne snežne plohe, zapade lahko nekaj centimetrov novega snega. Pihal bo šibak veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -14 °C. V soboto bo pretežno oblačno, ponekod tudi megleno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe, ki jih bo več v popoldanskem času. Predvidoma bo zapadlo do 5 cm novega snega. Pihal bo povečini šibak veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -7, na 2500 m pa okoli -16 °C. V nedeljo bo suho vreme. Sprva bo pretežno jasno, sredi dneva bo oblačnost od severozahoda naraščala. Vrhovi v visokogorju bodo občasno tudi v oblakih. Krepiti se bo začel veter severne smeri. Zjutraj bo še mrzlo, sredi dneva pa se bo postopno nekoliko ogrelo, na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -12 °C. Tudi v začetku prihodnjega tedna bo suho vreme s spremenljivo oblačnostjo. Še bo vetrovno, pihal bo okrepljen severnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se zaradi hladnega vremena ne bodo prav dosti spreminjale. Ostala bo velika nevarnost zdrsa. Na mestih z napihanim snegom bo še vedno nevarno, da sprožite plaz kložastega snega. V začetku prihodnjega tedna se bodo območja z napihanim snegom nekoliko povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 22. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki