Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kresišču (1839 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 19.2.2021

Snežne razmere 19.2.2021

19.2.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, moker sneg, polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Na prisojnih pobočjih in v sredogorju se v sončnem vremenu čez dan snežna odeja zmehča in dodatno labilizira, predvsem tam se lahko sprožijo spontani plazovi mokrega snega in tudi zdrsni plazovi. V visokogorju so nevarna predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, tudi grape, kjer je veter nanesel sneg ali pa so prisotne šibke plasti. Že ob majhni obremenitvi snežne odeje lahko sprožite plaz kložastega snega. Povečale so se poledenele površine, zato je nevarno tudi za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja se je začela ob otoplitvi hitreje sesedati in preobražati, predvsem na prisojnih legah v sredogorju in nižje pa tudi taliti. Snežna odeja je večinoma je skorjasta in tudi poledenela. Skorja je nastala zaradi vetra in zaradi dnevnega taljenja ter nočnega zmrzovanja. Le v osojah je sneg v visokogorju ponekod še rahel in mehak. Veliko je klož in opasti. Grebeni so močno spihani in tudi poledeneli, ponekod je tudi površina snega trda. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah sneg zmehča in ojuži, ponoči pomrzne.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, na pobočjih južno od Bohinjskega grebena do Snežnika bo oblačno ali megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik. Veter bo izrazitejši le v višjih legah južne polovice Slovenije. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C. Jutri bo pretežno jasno, na pobočjih južno od Bohinjskega grebena do Snežnika bo oblačno ali megleno, občasno bo nizka oblačnost segla tudi do Kamniško-Savinskih Alp. Pihal bo šibak jugozahodnik. Veter bo izrazitejši le v višjih legah južne polovice Slovenije. Topleje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli 0 °C. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo vreme podobno. Veter zahodnih smeri se bo nekoliko okrepil. Zelo toplo bo! Na 1500 m bo v ponedeljek od 4 do 8, na 2500 m pa okoli 4 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh še hitreje sesedala in preobražala, v osojah pa bo ta proces precej počasnejši, saj bo zaradi razmeroma nizke zračne vlage sneg sprva še ostal suh in slabo preobražen. Čez dan se bo na osončenih legah zmehčal, ponoči pomrznil. Sredi dneva in popoldne se bo zlasti na prisojnih pobočjih povečala nevarnost spontanih snežnih plazov mokrega snega ter zdrsnih plazov. Snežna odeja bo na prisojnih pobočjih še najbolj stabilna zgodaj zjutraj in deloma dopoldne. V osojah visokogorja pa bodo v snežni odeji še prisotne šibke plasti, kjer lahko že ob manjših obremenitvah lahko sprožite kložast plaz. Zaradi nočnega zmrzovanja snežne odeje bo velika nevarnost zdrsa. V začetku prihodnjega tedna se bo nevarnost snežnih plazov ob izraziti otoplitvi še POVEČALA in bo čez dan ob sončnem vremenu VELIKA, 4. stopnje! Pričakujemo tudi velike plazove mokrega snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 22. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki