Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.10.2020 Snežne razmere 19.10.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje - ZMERNA. Nevarna so predvsem strma travnata pobočja nad nadmorsko višino okoli 1700 m in strmejše grape. V visokogorju so nevarna predvsem zahodna pobočja, kjer lahko sprožite tudi kložast plaz. Pod nadmorsko višino 1600 m se debelina snežne odeje hitro tanjša, zato je tam nevarnost plazov majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob koncu tedna sesedala in preobražala. Nižje je sneg kopnel, višje pa je na prisojnih pobočjih nastajala skorja. Močnejšega vetra ni bilo. V visokogorju je precej kož predvsem na zahodnih in južnih pobočjih. Čez dan se sneg na prisojnih pobočjih tudi v visokogorju ojuži, nižje, kjer je snežna odeja tanjša, pa se premoči do tal.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Veter bo šibak, ledišče pa na nadmorksi višini okoli 2000 m nadmorske višine. V torek se bo pooblačilo v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Vrh oblačnega sloja bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Pihati bo začel jugozahodnik. Dotekal bo toplejši zrak, ledišče se bo dvignilo nad 3000 m nadmorske višine. V sredo bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Drugod bo oblačno in megleno, nad okoli 2100 m pa bo precej jasno. V zahodnem delu naših hribov in gora bo v plasti oblačnosti možno rosenje ali občasen rahel dež. Pihal bo zmeren do močan zahodni do jugozahodni veter. Ledišče bo visoko nad najvišjimi vrhovi. Podobno vreme bo tudi v četrtek in petek, v petek bodo padavine ne zahodu nekoliko verjetnejše. Še bo razmeroma toplo.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo zaradi otoplitve in postopno bolj vlažnega zraka hitreje sesedal in preobražal ter tudi talil. V sredogorju bo predvidoma do konca tedna marsikje skopnel, tudi v visokogorju se bo snežna odeja precej stanjšala. Sneg bo postal moker in mehak. Snežna odeja se bo premočila do tal, zato se bodo v strmih grapah v visokogorju lahko sprožili posamezni plazovi mokrega snega. Ti bodo možni tudi na strmih travnatih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju nad okoli 1900 m nadmorske višine ostala ZMERNA, 2. stopnje, drugod se bo postopno zmanjšala.

Naslednja objava: petek, 23. 10. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.10.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 19.10.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org Snežne razmere 19.10.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 19.10.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki