Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.1.2021 Snežne razmere 18.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna senčna in strma pobočja ter mesta z napihanim snegom in grape, kjer je akumuliran sneg. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je manj verjetno.

Snežne razmere
V hladnem, a občasno precej sončnem vremenu se je snežna odeja predvsem na prisojnih pobočjih sredogorja čez dan na površju ojužila in ponoči pomrznila, krepila se je skorja. Skorja je tudi v visokogoroju, kjer pa je nastala zaradi vetra. Mehak snega je predvsem v zatišnih legah visokogorja, zlasti v senčnih legah. Sneg se je še nekoliko sesedel.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik, jutri zmeren zahodnik. Ničla bo danes popoldne na nadmorski višini okoli 1000 m, jutri pa se bo postopno dvignila nad 1300 m. V sredo bo v vzhodnem delu naših gora še nekaj sončnega vremena. Drugod bo oblačno in ponekod megleno. Predvsem v Julijcih in predgorju bodo občasno rahle padavine, meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 800 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V četrtek bo oblačno in megleno z občasnimi manjšimi padavinami, suho bo v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp ter v vzhodnih Karavankah. Meja sneženja bo med 900 in 1200 m nad morjem. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo ob postopni otoplitvi začela hitreje sesedati in preobražati predvsem v sredogorju, do nadmorske višine okoli 1400 m. Do srede se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spremenile, v četrtek in petek pa bo snežna odeja predvsem v sredogorju postala manj stabilna.

Naslednja objava: četrtek, 21. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.1.2021 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 18.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 18.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki