Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 17.3.2023

Snežne razmere 17.3.2023

17.03.2023
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 17. 3. 2023
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje, drugod pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi otoplitve pričakujemo spontane snežne plazove mokrega snega. V visokogorju je zlasti v grapah napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V gorah se je danes (v petek) občutno segrelo. Ničta izoterma se je dvignila nad naše najvišje vrhove. Zlasti na strmih prisojnih legah visokogorja se je sneg, ki je padel v začetku tedna, ojužil in postal nestabilen. V bolj senčnih legah se sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobraža. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom, ki se je že nekoliko sprijel s podlago. Površinska plast snežne odeje je mehka in ponekod skorjasta. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je vedno več kopnih mest.

Predviden razvoj vremena
V petek in soboto se bo nadaljevalo precej jasno vreme, občasno bo na nebu nekaj več visoke oblačnosti. Pihal bo šibak jugozahodnik, ki se bo v soboto nekoliko okrepil. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 5, na 2500 m okoli 3 °C. V nedeljo se bo povečala srednja in visoka oblačnost. Še vedno bo pihal šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli 1 °C. V noči na ponedeljek in sprva v ponedeljek bodo možne krajevne padavine. Čez dan se bo delno razjasnilo.

Tendenca snežnih razmer
Na snežne in plazovne razmere bosta vplivala sonce in otoplitev. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Krepila se bo skorja. V senčnih legah bo sneg ostal večinoma suh. Nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan spreminjale. Od poznega dopoldneva do poznega popoldneva se bo na strmih prisojnih pobočjih povečala možnost za spontano plazenje sprijetega ali nesprijetega mokrega snega. Nevarnost v visokogorju Julijskih Alp bo v soboto ZNATNA, 3. stopnje, sicer pa bo ostala ZMERNA, 2. stopnje. Snežni plaz boste v tem času lahko tam sprožili tudi ob manjši obremenitvi snežne odeje. Severna pobočja bodo varnejša, tam bo potrebno paziti predvsem na klože in šibke plasti v snežni odeji.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 3. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki