Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 17.3.2021

Snežne razmere 17.3.2021

17.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Na spihanih območjih ter na grebenih je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Snežna odeja je na vetru izpostavljenih legah trda in deloma poledenela, v zatišjih pa je na trdi podlagi plast suhega snega, precej je zametov in klož. Zaradi nizke temperature se sneg na prisojnih pobočjih čez dan ojuži predvsem v sredogorju, v visokogorju pa precej manj in ostaja čez dan večinoma trd. Nekaj skorje je na novem snegu predvsem zaradi vetra.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več sredi dneva in popoldne, ko bodo posamezni vrhovi občasno v oblakih. Nastale bodo posamezne snežne plohe. Pihal bo šibak do zmerne veter severnih smeri. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo nekoliko več oblačnosti kot danes, snežne plohe bodo verjetnejše in pogostejše. Pohal bo večinoma šibak severni veter. Temperatura bo pod ničlo. V petek bo zjutraj in deloam dopoldne delno jasno, nato spremenljivo oblačno z nekaj popoldanskimi snežnimi plohami. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik. Še bo mrzlo. Ob koncu tedna se bo veter okrepil. Bolj oblačno bo v soboto, ko ponekod ni izključeno občasno rahlo sneženje, v nedeljo pa bo več sonca.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se ne bodo spreminjale. Ostala bo velika nevarnost zdrsa, klože se bodo le na prisojnih pobočjih sredogorja nekoliko stabilizirale, v senčnih legah ter v visokogorju pa bodo razmere ostale skoraj nespremenjene. Na mestih z napihanim snegom je potrebna previdnost!

Naslednja objava: petek, 19. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki