Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

17.11.2020 Snežne razmere 17.11.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna napihana mesta, kjer je dovolj snega za manjše plazove kložastega snega. Nevarnejša so tudi redka strmejša pobočja, kjer je snežilo na staro snežno podlago in je nova snežna odeja zaenkrat še slabo povezana. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna podlaga poledenela in nevarna za zdrs. Pod nadmorsko višino okoli 2000 m se snežna odeja hitro tanjša, zato je tam nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje. Še vedno pa je zaradi ohladitve marsikje poledenelo.

Snežne razmere
Po daljšem suhem obdobju je včeraj (v ponedeljek) v gorah dež prešel v sneg. V visokogorju nad višino okoli 2000 m je na večinoma kopno podlago zapadlo od 10 do 40 cm snega. Sprva je padal razmeroma moker, kasneje pa vse bolj suh sneg. Manj snega je tokrat padlo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. Ob sneženju je pihal zmeren (na izpostavljenih mestih tudi močan) veter severnih smer. Ta je razpihal snežno odejo, ki je sedaj precej neenakomerna, ponekod je spihano do kopne podlage. Južno od grebenov in sedel je veter gradil klože in opasti, tu so tudi nevarnejša območja, kjer lahko sprožite manjše kložaste plazove. Pod 2000 m je večinoma padal bolj moker sneg, ki je kasneje ob ohladitvi pomrznil in se razmeroma dobro sprijel z podlago. Pod 1500 m je snežilo le v vzhodnih Karavankah, ponekod v Kamniško-Savinjskih Alpah ter na Pohorju.

Predviden razvoj vremena
Danes (v torek) se je že razjasnilo. Tudi čez dan bo precej jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Na 1500 m bo temperatura okoli 3, na 2500 m pa -2 °C. V sredo bo pretežno jasno. Sprva bo pihal šibak veter severnih smeri, ki bo popoldne obračal v zahodno smer. Občutno topleje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 4 °C. Tudi v četrtek bo v gorah jasno, do nadmorske višine okoli 700 m se bo večji del dneva zadrževala nizka oblačnost. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Še nekoliko topleje bo. V petek nas bo dosegla izrazita ohladitev, ki pa bo prinesla le malo padavin. Zapihal bo zmeren do močan severovzhodni veter. Nulta izoterma se bo čez dan spustila pod 1500 m. V soboto kaže na večinoma sončno, hladno in vetrovno vreme. V nedeljo pa se bo hitro otoplilo. Večjih padavin še nekaj časa ne pričakujemo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v sredo in četrtek predvsem na strmih prisojnih legah hitreje preobražala. Sneg se bo pod 2000 m tudi talil. Pričakujemo, da lahko predvsem na strmejših travnatih pobočjih nastanejo manjši plazovi mokrega snega, še vedno pa bodo nevarnejša mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov bo tako v visokogorju ostala ZMERNA, 2. stopnje. V petek se bo zaradi ohladitve snežna odeja dobro stabilizirala, nevarnost snežnih plazov se bo ZMANJŠALA. V visokogorju se bodo povečala poledenela mesta, nevarnost za zdrs bo tako VELIKA. Zaradi skromne snežne odeje, bomo prehodno prenehali obnavljati bilten. Z objavljanjem bomo ponovno pričeli ob večji pošiljki snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 30. 11. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.11.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.11.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s5tech.net Snežne razmere 17.11.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 17.11.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki