Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 16.3.2023

Snežne razmere 16.3.2023

16.03.2023
Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 16. 3. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarnejša so območja z napihanim snegom ter strma pobočja in zlasti grape, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite kakšen manjši plaz napihanega snega. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V gorah je hladno, temperatura je nad ničlo do nadmorske višine okoli 1000 m. Sneg, ki je zapadel v torek, je suh ali pomrznjen. Veter je v preteklih dneh predvsem v visokogorju še prenašal sneg v zametem, ki so nastajali na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Danes bo sonce že vplivalo na snežno odejo na prisojnih pobočjih, a zaradi nizkih temperatur predvsem v sredogorju. Površinska plast snežne odeje je mehka in ponekod skorjasta. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela.

Predviden razvoj vremena
V četrtek bo pretežno jasno. Sprva bo pihal zmeren severni veter, ki bo čez dan slabel. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1300 m. V petek bo precej jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, ki bo lahko tudi precej gosta. Pihal bo šibak jugozahodnik. Ogrelo se bo, temperatura bo tudi po najvišjih vrhovih nad ničlo. V soboto bo pretežno jasno s podobno temperaturo, jugozahodnik se bo v visokogorju malce okrepil.

Tendenca snežnih razmer
Na snežne in plazovne razmere bosta vplivala sonce in otoplitev. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Krepila se bo skorja. V senčnih legah bo sneg ostal večinoma suh. Nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan spreminjale. Od poznega dopoldneva do poznega popoldneva petka in sobote se bo na strmih prisojnih pobočjih povečala možnost za kakšen spontani plaz kložastega, v sredogorju tudi mokrega snega, nevarnost v visokogorju Julijskih Alp bo ZNATNA, 3. stopnje, sicer pa bo ostala ZMERNA, 2. stopnje. Snežni plaz boste v tem času lahko tam sprožili tudi ob manjši obremenitvi snežne odeje. Severna pobočja bodo varnejša, tam bo potrebno paziti predvsem na klože in šibke plasti v snežni odeji.

Naslednja objava: petek, 17. 3. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki