Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

16.12.2020 Snežne razmere 16.12.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, polzeč sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel, ter bolj strma pobočja. Na teh območjih lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Predvsem na strmih južnih travnatih pobočjih se pojavljajo napoke, nastajajo tudi zdrsni plazovi.

Snežne razmere
Snežna odeja se je zlasti na južnih pobočjih zaradi otoplitve in vpliva Sonca začela hitreje preobražati. Ponoči je snežna odeja pomrznila, začela je nastajati skorja. Snežna odeja je razmeroma kompaktna, le čez dan se predvsem na južnih pobočjih sneg zmehča in ojuži. Suh in nepredelan sneg se nahaja v višjih in zatišnih senčnih legah, kjer na snežni odeji nastaja tudi površinski srež. Včeraj je na vetru izpostavljenih legah pihal okrepljen jugozahodnik, ki pa večinoma ni ustvarjal dodatnih snežnih nanosov. Predvsem v visokogorju je še vedno veliko klož, vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do trde podlage in poledenele. Povečuje se nevarnost za zdrs.

Predviden razvoj vremena
Danes bodo naši kraji pod vplivom oslabljene višinske motnje, zato bo večinoma oblačno, zlasti v sredogorju pa tudi megleno. Možne so tudi občasne manjše padavine. V visokogorju večinoma kot rahel sneg, nižje pa rahel dež. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli 0 °C. V četrtek bo nad nadmorsko višino okoli 1300 m pretežno jasno, nižje pa se bo zadrževala nizka oblačnost. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa 1 °C. Podobno vreme bo tudi v petek. V soboto in nedeljo pa se bo okrepil jugozahodnik, ki bo prinašal več vlage. Postopno bo vedno več oblačnosti, bolj jasno bo sprva v visokogorju. V nedeljo bodo predvsem v zahodnih gorstvih tudi rahle padavine. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1800 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zlasti na prisojnih legah še naprej preobražala, krepila se bo skorja. Povečale se bodo tudi poledenele površine. Nevarnost snežnih plazov bo zaradi razmeroma toplega vremena ostala ZMERNA, 2 stopnje, predvsem bodo nevarna strma južna pobočja, kjer bo čez dan nevarno za zdrsne plazove. Ponekod v visokogorju boste še vedno lahko sprožili tudi kložast snežni plaz.

Naslednja objava: petek, 18. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 16.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 16.12.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 16.12.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 16.12.2020 Slika spletne kamere na Gačah. Vir: https://scgace.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki