Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.4.2019 Snežne razmere 15.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 m nadmorske višine, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod majhno obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je bilo v gorah megleno, pihal je šibak do zmeren veter vzhodnih smeri, občasno je tudi rahlo snežilo. Zapadlo je največ do 10 cm snega. Meja ničte izoterme je bila na nadmorski višini okrog 1500 m. Svež sneg se je zaradi hladnega vremena razmeroma počasi preobražal. Vetru izpostavljena mesta so spihana, večinoma pa veter ni delal dodatnih klož in zametov. Ponekod se je danes deloma razjasnilo in tudi temperatura je nekoliko narasla, zato se je nov sneg ojužil in začel preobražati.

Predviden razvoj vremena
Danes bo visokogorje pogosto v oblačnosti, drugje pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V torek in sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem visokogorje bo popoldne občasno v oblačnosti. Jutri se lahko v zahodnih in vzhodnih Julijcih pojavi oblačnost tudi v jutranjem času. V sredo popoldne lahko nastane kakšna manjša ploha. Prevladovali bodo šibki vetrovi spremenljivih smeri. Nekoliko se bo tudi otoplilo, ničta izoterma bo na nadmorski višini okrog 2200 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo jutri zjutraj večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA 2. stopnje. Snežna odeja se bo v sredo počasi stabilizirala.

Naslednja objava: četrtek, 18. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.4.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 15.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki