Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 15.3.2021

Snežne razmere 15.3.2021

16.3.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Novi sneg je zapadel na trdo in poledenelo podlago. Močan severni veter ga je povsem spihal v zamete. Plaz lahko hitro sprožite na mestih z napihanim snegom. Novi sneg je mehak, spihana mesta pa so trda in poledenela, podobno je na grebenih. Tam je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V nedeljo je na trdo podlago zapadlo od 10 do 30 cm snega. Pihal je močan severnik. Novi sneg je na vetru izpostavljenih legah spihan v zamete, pod njimi je šibka plast. Med sneženjem je ponekod padala tudi sodra ali babje pšeno, zato je krajevno povezava med novim in starim snegom še šibkejša. Ker so bila ponekod prisojna pobočja kopna tudi do okoli 1800 m, je tam možnost plazenja precej manjša kot v osojah, razmere so zato krajevno precej odvisne od nadmorske višine in orientacije pobočij. Spihana območja so trda in poledenela.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva precej jasno, čez dan bo nastajala kopasta oblačnost in popoldne kakšna snežna ploha. Pihal bo zmeren veter severnih smeri. Ledišče je pod 1000 m nad morjem. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo okrepljen veter severnih smeri. V gorah bo temperatura pod ničlo. V sredo in četrtek se bo nadalevalo hladno vreme. Veter bo postopno oslabel. V sredo bo sončno, v četrtek pa bo spet več oblačnosti.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov se bo postopno nekoliko zmanjšala. A zaradi nizkih temperatur se bo sneg preobražal večinoma le na osončenih legah, kjer se bo čez dan ojužil in ponoči pomrznil, nastajala bo skorja. V osojah se lavinske in snežne razmere nekaj dni skorajda ne bodo spreminjale. Tudi višje v visokogorju bo vpliv sonca na prisojnih pobočjih manjši zaradi nizke temperature. Ostala bo velika nevarnost zdrsa na grebenih ter na mestih, kjer je novi sneg spihan do stare podlage. Nevarne bodo klože, kjer se bo lahko snežni plaz sprožil že ob manjši obremenitvi snežne odeje, a večjih plazov na ta način ne pričakujemo.

Naslednja objava: četrtek, 18. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki