Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kresišču (1839 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 15.2.2021

Snežne razmere 15.2.2021

15.2.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je v sredogorju zaradi ohladitve bolj stabilna kot višje, na vetru izpostavljenih mestih so se povečale poledenele površine. V visokogorju je veliko nesprijetega snega, ki se je v zadnjih dneh le počasi sesedal in slabo preobražal. Nevarna so predvsem bolj strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, tudi grape, kjer je veter nanesel sneg. Že ob majhni obremenitvi snežne odeje lahko sprožite plaz kložastega snega, spontano plazenje je manj verjetno, ne pa nemogoče.

Snežne razmere
Snežna odeja v visokogorju je mehka in rahla in se globoko predira, nižje pa pomrznjena. Na prisojnih pobočjih počasi nastaja skorja zaradi dnevnega taljenja. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane in marsikje poledenele.

Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno, sredi popoldneva se bo od severozahoda začelo oblačiti, baza oblakov bo visoko nad vrhovi. Pihal bo šibak severni do severozahodni veter. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak zahodni do severozahodni veter. Ledišče se bo popoldne postopno dvignilo malo nad 2000 m nadmorske višine. V sredo in četrtek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Ledišče bo sprva na nadmorski višini okoli 2100 m, čez dan se bo malce ohladilo. Podobno vreme bo tudi v četrtek.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh zaradi otoplitve začela hitreje preobražati in sesedati, še zlasti na prisojnih pobočjih, kjer se bo krepila površinska skorja. Večje labilizacije otoplitev zaenkrat ne bo povzročila, saj bo zrak razmeroma suh, temperature pa ne bodo zelo visoke. Nekoliko se bo povečala možnost, da se spontano sproži kakšen kložasti plaz na strmih pobočjih, tudi potencialno bo snežna odeja še nekoliko bolj labilna. Razmere bodo še naprej zahtevne zlasti na strmejših pobočjih ter sredi dneva in popoldne na južnih pobočjih. V osojah visokogorja večjih sprememb ne bo.

Naslednja objava: sreda, 17. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki