Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.5.2020 Snežne razmere 1.5.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je danes nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, pod to višino pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarne prisojne lege, kjer bo nov sneg, ki je zapadel ponoči hitro postal moker. Spontano se lahko prožijo manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Pod 1900 m je zapadlo malo snega, zato je tam nevarnost majhna.

Snežne razmere
Ponoči in zjutraj je v visokogorju snežilo, meja sneženja se je ob koncu padavin spustila do okoli 1600 m. V visokogorju je zapadlo od 10 do 30 cm snega, nižje pa je novega snega večinoma le kakšen centimeter. Nov sneg se bo zaradi sončnega dopoldneva na prisojnih legah hitro ojužil, v bolj senčnih legah nad 2200 m pa bo ostal suh. Na vetru bolj izpostavljenih legah so na južnih straneh grebenov in sedel nastali zameti in klože.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponovno bo zapihal jugozahodnik, ki se bo popoldne okrepil. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 6, na 2500 m okoli -1 °C. Jutri zjutraj bo delno razjasnilo. Čez dan bo spremenljivo oblačno in tudi megleno, sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe, lahko tudi posamezne nevihte. V visokogorju bo pihal šibak do zmeren veter zahodnih smeri, nižje pa bo veter spremenljiv in večinoma šibak. Na 1500 m bo sredi dneva okoli 6, na 2500 m pa okoli -1 °C. V noči na nedeljo nas bo prešel pas padavin, nekoliko se bo ohladilo. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1800 m. V nedeljo bo deloma sončno in večinoma suho. Na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -5 °C. Tudi v ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme, sredi dneva ali popolne se bo pooblačilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se bodo v visokogorju, zaradi snežnih ploh in vpliva sonca hitro spreminjale. Sneg se bo dopoldne ojužil, prožijo se lahko manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1900 m ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA.

Naslednja objava: ponedeljek, 4. 5. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.5.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.5.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 1.5.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 1.5.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki