Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.1.2021 Snežne razmere 15.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna senčna in strmejša pobočja in pa številna mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je sicer manj verjetno, a posamezni kložasti plazovi so predvsem na strmih, severnih pobočjih še možni.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob prehodni otoplitvi v sredogorju, pod nadmorsko višino okoli 1500 m, na izrazitih prisojnih legah nekoliko ojužila in potem ob ponovni ohladitvi pomrznila. Nastala je skorja. V visokogorju ter v senčnih legah se je sneg le nekoliko sesedel. Na vetru izpostavljenih mestih je močan severnik v visokogorju prenašal sneg in na južnih ter vzhodnih straneh grebenov in sedel so nastale nove klože, tako da so sedaj na različno orientiranih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v zatišnih in osojnih legah še vedno večinoma mehka in se globoko predira, predvsem v visokogorju pa se pozna močan vpliv vetra, ki je ustvaril skorjo, skorja pa je tudi v sredogorju, kjer se je prehodno otoplilo, ter na prisojnih pobočjih tudi nekoliko višje. V snežni odeji so prisotne šibke plasti, razmere so predvsem v visokogorju zahtevne, nekoliko se je zaradi prehodne otoplitve sneg stabiliziral pod okoli 1500 m nadmorske višine.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma jasno, pihal bo večinoma šibak severni do severovzhodni veter. Spet je hladno, na 1500 m je okoli -8, na 2500 m pa okoli -13 °C. Jutri, v soboto, bo predvsem v vzhodnem delu naših gora zmerno do pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Proti zahodu bo pretežno jasno. Pihal bo šibak do zmeren, v vzhodnem delu občasno tudi okrepljen severni veter. Še nekoliko hladneje bo. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Pihal bo večinoma šibak severozahodnik. Malo manj mrzlo bo v gorah kot v soboto. V ponedeljek bo oblačnosti nekoliko manj kot v nedeljo. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Mraz bo počasi popuščal.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi mraza spet le počasi preobražala, lavinske razmere se danes in jutri ter v ponedeljek skoraj ne bodo spreminjale. Sonce zaradi nizkih temperatur ne bo kaj dosti vplivalo na preobražanje snega, razen na prisojnih pobočjih nižjega sredogorja. Predvsem je potrebna velika pazljivost na strmejših pobočjih, ter na mestih z napihanim snegom.

Naslednja objava: ponedeljek, 18. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.1.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 15.1.2021 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki