Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 14.4.2021

Snežne razmere 14.4.2021

14.4.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Zaradi velike količine novega snega, so v visokogorju še vedno nevarna strmejša pobočja, kjer pričakujemo spontane plazove suhega snega. Nad okoli 1600 m je veliko napihanega snega, zato že ob manjši obremenitvi lahko sprožite kložasti snežni plaz.

Snežne razmere
Včeraj je v gorah snežilo, padavine so čez dan slabele in ponehale. V visokogorju je skupaj od nedelje zapadlo od 30 do 50, na območju južnih in zahodnih Julijcev pa tudi do 80 cm snega. Pod nadmorsko višino 2000 m se količina novega snega hitro zmanjšuje, večinoma je zapadlo od 20 do 30 cm snega. Ob sneženju ter še posebno v noči na sredo je pihal zmeren do močan severnik, ki je na južna pobočja ter zlasti v grape prenašal svež sneg in gradil nove zamete, klože in opasti. Veter je trenutno nekoliko oslabel, a še vedno nastajajo novi snežni nanosi. Predvsem napihan sneg se je slabo sprijel s staro snežno podlago, zato lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Razmere so zlasti v visokogorju ZAHTEVNE. Na vetru zelo izpostavljenih mestih je nevarnost zdrsa.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v vzhodnem delu naših gora večinoma oblačno in ponekod megleno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Sprva bo pihal zmeren do močan severni veter, ki bo čez dan slabel. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli -3, na 2500 m pa okoli -12°C. V četrtek bo bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s kakšno snežno ploho. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli -4, na 2500 m pa okoli -12°C. V petek bo sprva jasno, čez dan bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, ki jo bo več v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri. Nekoliko topleje bo, sredi dneva bo na 1500 m okoli -2, na 2500 pa okoli -9 °C. V soboto in nedeljo bo pretežno oblačno, vrhovi bodo v oblačnosti. Občasno bo tudi rahlo snežilo. Veter vzhodnih smeri se bo znova okrepil. Ničta izoterma bo na nadmorski višini med 1000 in 1500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega vremena počasneje preobražala, le na bolj prisojnih legah se bo sneg čez dan nekoliko ojužil in ponoči pomrznil. Predvsem na strmih osončenih pobočjih bodo možni spontani plazovi mokrega snega. Na napihanih mestih bo snežna odeja potencialno še vedno nestabilna. Nevarnost proženja snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1600 m še vedno ZNATNA, 3. stopnje. V petek se bo nekoliko segrelo, nov sneg se bo nekoliko hitreje preobražal, zato se bo ob koncu tedna nevarnost proženja postopoma zmanjšala. Po grebenih in na ostalih spihanih mestih bo nevarnost zdrsa. Razmere bodo zlasti v visokogorju še vedno precej zahtevne.

Naslednja objava: petek, 16. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki