Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

14.12.2020 Snežne razmere 14.12.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino med 1000 in 1300 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJNHA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel, ter bolj strma pobočja. Na teh območjih lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaž kložastega snega. S strmih pobočij so še možni posamezni plazovi sprijetega in delno sprijetega suhega snega.

Snežne razmere
V gorah je bilo ob koncu tedna suho in razmeroma hladno, občasno tudi sončno vreme, temperatura je bila okoli ničle ali pod ničlo. Pihal je veter vzhodnih smeri, ki je delal manjše zamete. Snežna odeja se je le počasi sesedala in preobražala, ponekod je zaradi vetra in sonca nastala tanjša skorja. Sicer pa je sneg večinoma suh in mehak in se globoko predira. Precej je klož, zlasti v visokogorju. Vetru izpostavljene lege so precej spihane.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, veter bo šibak. Jutri se bo po dokaj jasnem jutru od zahoda postopno pooblačilo, sprva bo to koprenasta oblačnost, proti poldnevu in popoldne pa bo oblačnost tudi v nižjih slojih ozračja in vrhovi bodo v oblakih. Le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju nobo oblaki visoko nad vrhovi. Zapihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Ledišče se bo dvignilo nad najvišje vrhove. V sredo bo oblačno in ponekod megleno ter večinoma suho. ledišče bo med 1500 in 2000 m, na severovzhodu tudi višje. Pihal bo zmeren jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo od jutri dalje zaradi toplejšega zraka in povečane zračne vlage nekoliko hitreje preobražala. Nekoliko se bo okrepila skorja. Predvsem v visokogorju bo veter prenašal sneg in delal nove zamete na vzhodnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.

Naslednja objava: sreda, 16. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 14.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 14.12.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s5tech.net Snežne razmere 14.12.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 14.12.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki