Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 14.1.2022

Snežne razmere 14.1.2022

14.1.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 14. 1. 2022
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan zaradi otoplitve POVEČALA. Predvsem so nevarna južna pobočja, kjer je veliko sveže napihanega snega, ki se lahko splazi ob večji obremenitvi snežne odeje. Čez dan pričakujemo, da se bo oslabila povezanost napihanega snega s staro snežno podlago, zato bomo možni tudi spontani snežni plazovi. Na izrazitih prisojnih legah, ki so bile manj izpostavljene vetru lahko nastane tudi kakšen plaz mokrega snega. V visokogorju je napihan sneg tudi na severnih pobočjih, a se je tam bolje sprijel s podlago. Nevarne so tudi strmejše grape, kjer je večja količina napihanega snega. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do stare, ponekod poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V gorah se nadaljuje obdobje suhega in precej jasnega vremena. Snežne razmere so zelo spremenljive. Že v četrtek čez dan se je precej otoplilo. Na prisojnih pobočjih pod okoli 1800 m se je snežna odeja na vrhu ojužila, ponoči pa pomrznila. Nastala je skorja. V legah, ki niso preveč izpostavljene vplivu sonca in vetra je zgornja plast snežne odeje še vedno rahla. Zaradi precejšnih razlik v temperaturi snežne odeje je prišlo do sreženja. Vetru izpostavljena mesta, ki so predvsem nad gozdno mejo, so močno spihana tudi do stare snežne podlage ali celo do kopnega. Ponekod je poledenelo. Tudi v sredo in četrtek je pihal v visokogorju zmeren do močan veter severnih smeri, ki je občasno še prenašal sneg. Veliko je klož, ki so večinoma na južno orientiranih pobočjih.

Predviden razvoj vremena
Še naprej se bo nadaljevalo obdobje suhega in stabilnega vremena. V nižjih legah bo izrazit temperaturni obrat. Danes bo jasno. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Še topleje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli 8, na 2500 m okoli 2 °C. V soboto bo pretežno jasno, nekaj nizkih oblakov bo v sredogorju. Pihal bo šibak severni veter. Nekoliko hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli 0 °C. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno z nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Zapihal bo večinoma šibak zahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m okoli -1 °C, popoldne se bo hladilo. V ponedeljek bo prehodno nekaj oblačnosti. Znova se bo okrepil severnik, nekoliko hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah nekoliko hitreje preobražala, ta proces bo izrazitejši predvsem pod nadmorsko višino okoli 2000 m. Ponoči bo snežna odeja še vedno pomrznila in se čez dan ojužila. V nižjih legah se bo sneg tudi talil. Zaradi otoplitve se bo v prisojah sneg čez dan nekoliko labiliziral, zato boste na strmih pobočjih z napihanim snegom lahko hitreje sprožili plaz kložastega snega. S strmih pobočij se bo jutri lahko sredi dneva in popoldne tudi spontano sprožil kakšen plaz sprijetega snega. Zaradi ohladitve bo snežna odeja v ponedeljek stabilizirala. V osojnih legah bodo razmere ostale bolj ali manj nespremenjene. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 17.1.2022.

Naslednja objava: ponedeljek, 17. 1. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki