Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.5.2019 Snežne razmere 13.5.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m predvsem v osrednjem in vzhodnem delu Julijcev ter v osrednjih Karavankah ZNATNA, 3. stopnje, drugod v visokogorju ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. V visokogorju se s strmih pobočij še lahko sproži kakšen manjši ali srednje velik plaz novega nesprijetega snega ali pa kakšna kloža. Nižje je sneg ob dežju kopnel, ko pa se je meja sneženja znižala, je zapadlo le malo snega.

Snežne razmere
V visokogorju je ponekod zapadlo do okoli 40 cm snega, a postopno, večinoma v 48 urah. Tam je sneg mehak in rahel, veliko je zametov predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Nižje je večinoma deževalo, sneg je tam uležan in preobražen.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo oblačno in ponekod megleno. Občasno bodo padavine. Meja sneženja bo danes med 1100 in 1600 m, nižje proti vzhodu, višje pa proti zahodu. Jutri se bo meja sneženja še spustila in bo med okoli 800 m na vzhodu in 1200 m na zahodu. Danes bo težišče padavin bolj v vzhodnem delu države, jutri pa bodo padavine enakomerneje razporejene, a jih bo manj. Pihal bo močan severovzhodnik. Hladno bo. V sredo in četrtek bodo občasno še manjše padavine. V višinah bo postopno spet nekoliko topleje, zato se bo meja sneženja postopno nekoliko dvignila.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo počasi sesedal. Večje količine novega snega v visokogorju ne pričakujemo, zato predvidoma ne bo vplival na lavinske razmere. Severovzhodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju še nekaj časa ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: sreda, 15. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.5.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 13.5.2019 Slika spletne kamere na MP Pavličev vrh. Vir: ARSO Snežne razmere 13.5.2019 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 13.5.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki