Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 13.4.2022

Snežne razmere 13.4.2022

13.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 13. 4. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se postopno zmanjšuje, trenutno je nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem področja, kjer je večja količina napihanega snega. To je predvsem v strmih grapah, tam lahko sprožite manjši snežni plaz že pod manjšo obremenitvijo. Čez dan se bo zaradi vpliva sonca in otoplitve snežna odeja zlasti na prisojnih pobočjih hitro ojužila, možni bodo spontani snežni plazovi mokrega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo tudi pod 2000 m prehodno povečala.

Snežne razmere
Sneg, ki je padel ob v zadnjem poslabšanju, se je v preteklih dveh dneh pričel hitreje preobražati. Zlasti v sredogorju se je ta že precej stalil. Na izrazitih prisojah je snega malo ali nič. V bolj senčnih predelih je nastala skorja, v izrazito osojnih legah visokogorja pa se najde še nekaj suhega in ponekod rahlega snega. Večinoma pa je snežna odeja zaradi vetra precej preoblikovana. Veliko je zametov, tako na severnih kot na južnih straneh grebenov in sedel.

Predviden razvoj vremena
Danes in v četrtek bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj plitvih kopastih oblakov. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Zelo toplo bo. Danes bo sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 9, na 2500 m pa okoli 4 °C. Jutri pa bo še za kakšno stopinjo topleje. V petek dopoldne se bo oblačnost od severa povečala. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo visoko, nad 2200 m. Popoldne bo zapihal šibak do zmeren severnik. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 7, na 2500 m okoli 0 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere bodo do vključno petka pomladanske. Ponoči bo snežna odeja tudi zaradi suhega ozračja še vedno pomrznila, čez dan pa se bo zaradi vpliva sonca precej ojužila in tudi talila. Precejšnje razlike bodo med prisojnimi in osojnimi legami. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in sprva dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, sredi dneva in popoldne pa bo nad okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v petek, 15.4.2022.

Naslednja objava: petek, 15. 4. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki