Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 1.3.2021

Snežne razmere 1.3.2021

1.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Danes je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih, grapah in žlebovih se čez dan sneg ojuži, zato lahko na takih mestih hitreje sprožite kakšno opast ali kložo. Zjutraj ter čez dan tudi ponekod v senčnih legah ter na grebenih so poledenele površine, zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob ohladitvi stabilizirala in utrdila. Danes se je spet ogrelo, a je zrak zelo suh, kar pomeni, da bo sneg, kljub pozitivni temperaturi, v senčnih legah ostal suh in pomrznjen, na osončenih straneh pa se bo čez dan zaradi vpliva sonca ojužil in ponoči pomrznil. Snežna odeja je zjutraj in zgodaj dopoldne večinoma trda in skorjasta, ponekod tudi poledenela. Čez dan se na osončenih legah zmehča. Vetru izpostavljena mesta so spihana in ponekod poledenela. Na prisojnih pobočjih bo sneg počasi kopnel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno. Pihal bo šibak severovzhodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2300 m. Jutri bo jasno, le zjutraj in dopoldne bo v sredogorju nekaj oblačnosti z vrhom na nadmorski višini okoli 1500 m. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Ledišče se bo dvignilo na okoli 2600 m nad morjem. V sredo bo jasno, pihal bo šibak jugozahodnik. Ledišče bo na okoli 2800 m nad morjem. V četrtek bo pretežno jasno, oblaki se bodo začeli nabirati po grebenih južnega in zahodnega dela Julijskih Alp in predgorja. Nekoliko se bo okrepil jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes lavinske razmere ne bodo kaj dosti drugačne kot prejšnje dni, le od poznega dopoldneva do večera bo na prisojnih legah sneg ojužen in nekoliko zmehčan. Jutri, v sredo in četrtek bo zjutraj in zgodaj dopoldne sneg večinoma trd in pomrznjen, kasneje čez dan bo v senčnih legah ostal večinoma pomrznjen, na soncu pa se bo ojužil in zmehčal, postal bo bolj labilen.Tam boste lahko na strmih pobočjih od poznega dopoldneva dalje pa do poznega popoldneva ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožili kakšno kložo ali opast. Posamezne opasti se bodo lahko zrušile tudi same, a večjega spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo. Nevarnost snežnih plazov bo danes in v naslednjih dneh ZMERNA, 2. stopnje, na prisojnih pobočjih pa se bo čez dan nekoliko povečala. Zjutraj in v senčnih legah visokogorja tudi čez dan pa bo nevarnost zdrsa.

Naslednja objava: sreda, 3. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki