Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.1.2021 Snežne razmere 13.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in številna mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani kložasti plazovi, kjer bo prišlo do preobremenitev zaradi napihanega snega.

Snežne razmere
Snežna odeja se je v torek začela spreminjati. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m, se je ob prehodni otoplitvi sneg na izrazitih prisojnih legah nekoliko ojužil in kasneje zamrznil, pojavljati se je začela skorja. Na vetru izpostavljenih mestih je včeraj pihal zmeren v visokogorju tudi močan severnik, ki je prenašal rahel sneg in gradili nove zamete, opasti in klože, ki so sedaj začele nastajati tudi na južnih in vzhodnih pobočjih. Napihan sneg se sedaj nahaja na številnih pobočjih. Že v preteklih dneh so se ob majhni obremenitvi pojavljali kložasti snežni plazovi, ta nevarnost pa se je sedaj še povečala. Snežna odeja je v zatišnih legah še vedno mehka in se globoko predira, predvsem v visokogorju pa se že pozna močan vpliv vetra. Na splošno se snežna odeja zaradi hladnega vremena ni kaj dosti preobražala in je še vedno potencialno labilna. V snežni odeji so prisotne šibke plasti, razmere so predvsem v visokogorju zahtevne.

Predviden razvoj vremena
Danes zjutraj bo sprva še nekaj srednje oblačnosti, čez dan bo večinoma jasno. Pihal bo zmeren v visokogorju tudi močan severozahodni veter. Hladilo se bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli -6, na 2500 m pa okoli -13 °C. V četrtek zjutraj bo sprva pretežno oblačno ali megleno, ponekod bodo snežne plohe. Zade lahko do 5 cm suhega snega. Čez dan bo večinoma jasno. Pihal bo zmeren v visokogorju tudi močan severozahodni veter. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli -7, na 2500 m pa okoli -14 °C. V petek bo večinoma jasno, veter bo oslabel. Še bo hladno, na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa -12 °C. V soboto se bo zlasti v vzhodnih gorstvih oblačnost naraščala. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Še hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se tudi v prihodnjih dneh zaradi hladnega vremena ne bo stabilizirala. Zaradi močnega vetra bodo predvsem na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel nastajale vse debelejše in obsežnejše klože. Možni bodo tudi posamezni spontani kložasti plazovi. Povečala se bodo tudi poledenela mesta. V obdobjih mirnejšega vremena pa se bo površina snežne odeje močneje ohladila, kar lahko predvsem v zatišnih in senčnih predelih oslabi povezanost plasti. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1400 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 15. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.1.2021 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 13.1.2021 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 13.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 13.1.2021 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki