Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.1.2020 Snežne razmere 13.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Obstaja večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Nadaljevalo se bo suho vreme. Danes bo delno jasno, občasno bo povečana visoka oblačnost. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Temperatura bo okrog ledišča. V torek in sredo bo predvsem v predgorju Julijskih Alp nastajala nizka oblačnost, ki se lahko občasno razširi tudi na druge dele sredogorja. V visokogorju bo ostalo precej jasno. Še bo pihal šibak do zmeren jugozahodnik. V torek bo temperatura okrog ledišča, v sredo pa se bo nekoliko segrelo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi še naprej preobražala. Krepila se bo skorja, povečale se bodo poledenele površine. Plazovne razmere se skorajda ne bodo spreminjale.

Naslednja objava: sreda, 15. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 13.1.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 13.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 13.1.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki