Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 12. 2. 2024

Snežne razmere 12. 2. 2024

12.02.2024
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 12. 2. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Polzeč sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom v visokogorju, kjer se lahko spontano sprožijo manjši in tudi posamezni srednje veliki ali veliki plazovi novega, delno sprijetega, pa tudi suhega snega. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko tudi pešec ali turni smučar sproži plaz. Nekoliko manjša nevarnost je v vzhodnih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah.

Snežne razmere
Ob koncu tedna so bile padavine s precej visoko mejo sneženja. Največ padavin je bilo v južnem in zahodnem delu Julijskih Alp, kjer je nad okoli 1900 m zapadlo do okoli 50 cm snega v treh dneh. Količina je precej manjša proti vzhodu in z manjšo nadmorsko višino. Sneg je bilo moker, le nad okoli 2200 m bolj suh. Med sneženjem je pihal močan jugozahodnik, zato je sneg precej spihan, večina napihanega snega pa je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Trenutno je ničta izoterma na nadmorski višini okoli 1300 m. Novi sneg je predvsem v zatišnih legah mehak in rahel, ponekod pa tudi precej zbit zaradi vetra. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Pod okoli 1800 m nadmorske višine je sneg pomrznjen, tam je večina padavin padla v obliki dežja. Sneg je kopnel, ob koncu padavin pa ga je nekaj zapadlo.

Predviden razvoj vremena
Danes, v ponedeljek, bo večinoma suho i precej oblačno, oblaki se bodo predvsem popoldne trgali. Pihal bo večino0ma šibak veter severnih smeri. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo zmeren severni veter. Ničta izoterma bo med 1400 in 1600 m nad morjem. V sredo se bo segrelo, ničta izoterma se bo dvignila nad 2000 m. Zmerno, občasno pretežno oblačno bo. Pihal bo šibak, v visokogorju zmeren severni do severozahodni veter. Tudi v četrtek bo zmerno, občasno pretežno oblačno s podobnimi temperaturnimi razmerami kot v sredo. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se snežne in plazovne razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Zaradi nižjih temperatur bo sneg v visokogorju ostal suh, nižje deloma pomrznjen deloma moker, odvisno od nadmorske višine. Močnejšega vetra in s tem novih snežnih nanosov ne bo ali pa bolj malo. Sonce bo nekoliko vplivalo jutri, v torek, a tudi ne prav izrazito. V sredo in četrtek se bo zaradi otoplitve sneg nekoliko bolj ojužil, tudi v visokogorju, zlasti, če bo dovolj sonca, na prisojnih pobočjih. Plazovna nevarnost se bo nekoliko povečala, na daljši rok pa se bo vrhnja plast novejšega snega sesedala in postopno osrenila. Nastajala bo tudi skorja. Nižje se bodo lahko predvsem s strmih pobočij sprožili posamezni plazovi mokrega snega.

Naslednja objava: četrtek, 15. 2. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki