Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 12.4.2021

Snežne razmere 12.4.2021

12.4.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1.stopnje. A razmere se HITRO SPREMINJAJO, nevarnost snežnih plazov se v zahodnem delu naših gora POVEČUJE!

Snežne razmere
Ob koncu tedna se je v gorah nekoliko segrelo, bilo je tudi nekaj sonca. Novejši sneg se je zato sesedal, še zlasti na sončnih legah se je tudi preobrazil. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le najnovejši sneg, ki je močno spihan, je v senci slabo prekristaliziran. Predvsem tam so še klože. Višje je sneg tudi trd in deloma poledenel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, le v vzhodnih Karavankah bo dopoldne še nekaj sonca. Razen na vzhodu se bodo pojavljale padavine, ki jih bo več v Julijcih, zlasti na zahodu in jugu. Meja sneženja bo sprva na okoli 1800 m, a se bo proti večeru spuščala. Tudi padavine se bodo počasi širile proti vzhodu. Pihal bo zmeren do krepljen jugozahodnik. Ponoči se bo močno ohladilo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 m. Zapihal bo močan severovzhodnik. Jutri bo oblačno s sneženjem, ki bo popoldne postopno ponehalo. Pihal bo zmeren do močan severni do severovzhodni veter. Temperatura bo v gorah pod ničlo. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, v vzhodnem delu naših gora pa oblačno in megleno. Sprva bo pihal zmeren do močan severni veter, ki bo čez dan slabel. Temperatura bo pod ničlo. V četrtek bo sprva pretežno jasno. Čez dan bodo nastajali kopasti oblaki in tudi kakšna snežna ploha. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Hladno bo, pihal bo šibak do zmeren severni veter.

Tendenca snežnih razmer
Do jutri popoldne bo v visokogorju nad okoli 1800 m zapadlo od 20 do 50 cm snega, manj na vzhodu, v zahodnih in južnih Julijcih lahko tudi nekoliko več. Razen nad okoli 2300 m bo sneg sprva moker in se bo zato sprijemal s podlago, višje pa bo suh, zato bo pod novim snegom šibka plast. Sprva bo sneg prenašal jugozahodnik, nato severni in severovzhodni veter. Nastale bodo številne nove klože. Nižje bo sprva deževalo, nato snežilo, ponekod tudi na kopno podlago. Snežne in lavinske razmere se bodo močno spremenile. Nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA in bo že danes popoldne na zahodu predvidoma ZNATNA, 3. stopnje, jutri pa bo tako tudi drugod nad nadmorsko višino okoli 1500 m. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer boste lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožili plaz kložastega snega, s strmih pobočij se bodo lahko tudi spontano prožili številni manjši in posamezni srednje veliki plazovi suhega snega. Po grebenih in na ostalih spihanih mestih bo nevarnost zdrsa. Od srede dalje bo na lavinske razmere vplivalo tudi sončno vreme, zato bo nevarnost večja od sredine dopoldneva do poznega popoldneva na prisojnih pobočjih. Razmere bodo zahtevne.

Naslednja objava: sreda, 14. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki