Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 12.3.2021

Snežne razmere 12.3.2021

12.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Ponoči so predvsem na vzhodnih in severnih pobočjih zaradi okrepljenega vetra na izpostavljenih mestih nastale nove klože. Ob manjši obremenitvi lahko na krajevno izpostavljenih pobočjih sprožite manjše do srednje velike plazove. Snežna odeja je drugod večinoma stabilna, ponekod je poledenela, podobno je tudi na grebenih. Zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
Na trdno snežno podlago je ponoči zapadlo nekaj novega centimetrov snega. V gorah je okoli 10 cm suhega in rahlega snega na trdi snežni podlagi, krajevno je količina suhega snega tudi višja. Ponoči je pihal okrepljen zahodni do jugozahodni veter, ki je na izpostavljenih mestih spihal sneg vse do trde podlage. Veter je gradil manjše klože vzhodno in severno od grebenov in sedel ter ponekod spihal sneg v grape. Na izrazitih prisojnih legah je pod tanko novo snežno odejo prisotna skorja, ki je posledica dnevnega vpliva sonca preteklih dni. Predvsem na soncu in vetru izpostavljenih legah je snežna odeja poledenela.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma oblačno in ponekod tudi megleno, le v visokogorju severnih gorstev bo sprva še deloma jasno. Občasno bodo padavine, ki se bodo pogostejše popoldne in zvečer. Meja sneženja bo med 1100 in 1500 m. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -4 °C. V noči na soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo spustila pod 800 m. Prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodni veter. Skupno bo do sobote zjutraj zapadlo od 5 do 20 cm snega, več na območju Kamniško-Savinjskih Alp, vzhodnih Karavank, na Pohorju in Snežniku. Jutri zjutraj bo sprva pretežno jasno, čez dan pa bo oblačnost postopoma naraščala. Bolj oblačno in megleno bo v pasu od grebena Spodnjih Bohinjskih gora do Snežnika ter v zahodnih Julijskih Alpah, kjer bodo popoldne že manjše padavine. Pihal bo zmeren v visokogorju tudi močan jugozahodni veter. Na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -6 °C. V nedeljo kaže, da bo znova oblačno in megleno s sneženjem. Zapihal bo okrepljen severnik. Hladneje bo. Sredi dneva bo na 1500 m okoli -4, na 2500 m pa okoli -10 °C. Pričakujemo, da bo zapadlo od 10 do 30 cm novega snega. Količina padavin je zaenkrat še negotova. V ponedeljek se bo delno razjasnilo, nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi novega snega in vetrovnega vremena postopno POVEČALA. V soboto bo topleje, obenem se bo tudi delno razjasnilo, zato predvsem na prisojnih pobočjih lahko nastanejo posamezni manjši do srednji veliki plazovi mokrega snega. V visokogorju bo pihal močan jugozahodnik, ki bo gradil nove snežne nanose. V nedeljo se bo nevarnost snežnih plazov zaradi novega snega povečala in bo ZMERNA 3. stopnje. Zaradi razmeroma hladnega vremena se bo snežna odeja zlasti v visokogorju tudi v naslednjem tednu počasneje preobražala.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki