Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

12.2.2021 Snežne razmere 12.2.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja se je zaradi ohladitve predvsem v sredogorju postopno stabilizirala, na vetru izpostavljenih mestih so se povečale poledenele površine. V visokogorju je še veliko nesprijetega snega, ki se le počasi seseda in slabo preobraža. Danes se tam lahko na strmih pobočjih še pojavljajo posamezni plazovi suhega snega. Nad gozdno mejo lahko predvsem na južnih pobočjih že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast plaz.

Snežne razmere
V gorah je včeraj rahlo sneženje ponehalo, dosegla nas je polarna zračna masa. V sredogorju zapadlo je od 10 do 40 cm suhega snega, zaradi ohladitve je tudi moker star sneg pričel zmrzovati. V visokogorju je debela in rahla snežna odeja, ki se globoko predira. Nad gozdno mejo je včeraj pihal zmeren severnik, ki je prenašal nov sneg in na južnih pobočjih in grapah gradil nove klože. Vetru izpostavljena mesta so spihana, ponekod je nastala tudi skorja.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno, predvsem pod okoli 2000 m bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, nekateri vrhovi bodo lahko tudi v megli. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni do severovzhodni veter, ki bo izrazitejši na primorski strani gora. Temperatura na 1500 m bo okoli -14, na 2500 m pa okoli -16 °C. V soboto bo sprva večinoma jasno. Čez dan pa bo nastajala spremenljiva oblačnost, nekateri vrhovi bodo lahko občasno tudi v megli iz katere lahko tudi rahlo sneži, več jasnine bo v zahodnih Julijcih. Pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severovzhodni veter, ki bo prenašal nov sneg. Temperatura na 1500 m bo okoli -16, na 2500 m pa okoli -19 °C. V nedeljo bo pretežno jasno, še bo pihal zmeren severni veter. Nekoliko topleje bo, na 1500 m bo okoli -11, na 2500 m pa -18 °C. Podobno vreme bo tudi v ponedeljek, veter bo oslabel.

Tendenca snežnih razmer
Okrepljen severovzhodni veter bo zlasti v soboto na južnih pobočjih in grabah gradil nove klože, zamete in opasti. Nov sneg se zaradi nizke temperature ne bo preobražal, na osojnih pobočjih lahko mraz oslabi povezanost snežne odeje. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem v visokogorju bodo razmere ZAHTEVNE. Povečale se bodo poledenele površine, ki bodo tudi v sredogorju in v nižjih hribih, kjer bo prav tako nevarno za zdrs.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 2. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.2.2021 Slika spletne kamere na plnini Kuhinja. Vir: http://91.225.98.28:8088/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2 Snežne razmere 12.2.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 12.2.2021 Slika spletne kamere pri Koči Vrtača. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.2.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki