Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.2.2021 Snežne razmere 1.2.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg, moker sneg, polzeč sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. V gorah je včeraj snežilo, nov sneg je marsikje padel na tršo, skorjasto podlago in se je zato slabše sprijel. Predvsem v visokogorju in na primorski strani gora je veliko napihanega snega, sveži snežni nanosi so nastali na zahodnih in jugozahodnih pobočjih. Že ob manjši obremenitvi lahko sprožite kložast snežni plaz. Na strmih pobočjih se bodo danes še spontano prožili posamezni plazovi suhega in nesprijetega snega. Zaradi otoplitve se bodo snežne in plazovne razmere v naslednjih dneh spreminjale.

Snežne razmere
Včeraj dopoldne je v gorah še snežilo. Skupno je zapadlo od 10 do 30 cm snega, ki je bil zlasti pod 1500 m razmeroma vlažen. Ob sneženju je pihal rahel veter vzhodnih smeri, ki pa je bil izrazitejši v visokogorju, zlasti na primorski strani gora. Izpostavljena mesta so spihana, ponekod do trde in poledenele podlage. Snežna odeja se globoko predira v le bolj zatišnih legah visokogorja, drugje pa je še pred sneženjem pihal okrepljen veter, ki je precej preoblikoval snežno površino. Predvsem v visokogorju je še veliko napihanega in nepredelanega snega, pod gozdno mejo pa so razmere bolj stabilne. Težavo lahko predstavlja predvsem novozapadli sneg, ki je padel ponekod na poledenelo podlago.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, sprva bodo lahko nekatera pobočja Kamniških Alp in zahodnih Karavank še v oblakih. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa okoli -7 °C. Jutri bo delno jasno z nekaj občasne zmerne oblačnosti. Pihal bo šibak veter večinoma jugozahodne smeri. Prisoten bo temperaturni obrat, v višinah se bo občutno otoplilo. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -4 °C. V sredo bo oblačnost od jugozahoda naraščala, marsikje bo tudi megleno. Predvsem v notranjskih in primorskih hribih bo rahlo deževalo. Bolj jasno bo ostalo v vzhodnih Julijcih, Karavankah in vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Pihal bo zmeren do močan veter zahodnih smeri. Na 1500 m bo od 0 do 5, na 2500 m pa okoli -1 °C. V četrtek in petek se bo nadaljevalo podobno vreme, le še nekoliko topleje bo.
Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se bodo zaradi postopne odjuge začele spreminjati. Nov sneg se bo na izrazito prisojnih legah že danes nekoliko ojužil, nastala bo skorja. Jutri bo ta proces še nekoliko okrepljen. Na strmejših in prisojnih legah se bodo začeli pojavljali posamezni plazovi mokrega snega. V nadaljevanju tedna se bo vpliv odjuge stopnjeval, predvsem v sredogorju se bodo pojavljali plazovi mokrega snega. Na strmih pobočjih se bodo prožili tudi zdrsni plazovi. Pod 2000 m se bo nevarnost proženja plazov POVEČALA. V visokogorju bo velik vpliv vetra, ki bo prenašal sneg na vzhodna pobočja. Tam bo nevarno za kložasti plaz. Grebeni bodo marsikje trdi ali poledeneli, zato bo nevarno za zdrs.

Naslednja objava: sreda, 3. 2. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.2.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.2.2021 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 1.2.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 1.2.2021 Slika spletne kamere na Gačah. Vir: https://scgace.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki