Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 11.4.2022

Snežne razmere 11.4.2022

11.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 11. 4. 2022
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zaradi velike količine novozapadlega snega v visokogorju Julijcev ZNATNA, 3. stopnje, nižje in drugod pa ZMERNA, 2. stopnje. Zlasti nevarna so strma pobočja, kjer se bodo pojavljali srednje veliki plazovi suhega snega in območja z napihanim snegom, ki so tako na južnih, kot tudi severnih pobočjih. Nižje se je sneg po ohladitvi razmeroma dobro sprijel s podlago, tam so nevarnejša predvsem južna pobočja od grebenov in sedel, kjer so nastajale klože.

Snežne razmere
Novi sneg je mehak, na prisojnih pobočjih ter v sredogorju pa je na površini zjutraj skorja, ki se čez dan zmehča. Le v senčnih legah visokogorja je sneg suh in rahel. Veliko je zametov, tako na severnih kot na južnih straneh grebenov in sedel, nastale so nove opasti. Snežna odeja je od vetra močno preoblikovana. Pojavljala se je tudi sodra in babje pšeno, kar lahko predstavlja šibko plast!

Predviden razvoj vremena
Danes, v ponedeljek, bo pretežno jasno. Zapihal bo zmeren jugozahodnik. Po hladnem jutru se bo občutno segrelo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C. Jutri in v sredo bo delno jasno, predvsem bo kar nekaj koprenaste oblačnosti, nekaj oblačnosti se bo nabralo tudi vzdolž pobočij zahodnih in južnih Julijcev. Veter bo šibak, večinoma zahodne do jugozahodne smeri. Ničta izoterma bo nad najvišjimi vrhovi. Tudi v četrtek bo sončno in toplo.

Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bodo v naslednjih dneh zahtevne razmere. Danes, v ponedeljek, se bo hitro ogrelo, zato se bodo sredi dneva in popoldne začeli pojavljati snežni plazovi mokrega snega. Verjetno bodo popustile tudi nekatere klože. Plazovito bo tudi na strmih travnatih pobočjih. Snežna odeja bo predvsem v visokgoorju ponoči še pomrznila, nižje pa zelo verjetno ne več. Nevarnost snežnih plazov bo vsaj do vključno torka popoldne v visokogorju Julijcev večinoma ZNATNA, 3. stopnje, drugod pa bo ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnost se bo spreminjala tudi čez dan: zjutraj bo manjša, čez dan se bo zaradi vpliva sonca in dnevnega segrevanja povečala. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 13.4.2022.

Naslednja objava: sreda, 13. 4. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki