Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.1.2021 Snežne razmere 11.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani kložasti plazovi.

Snežne razmere
Nadaljuje se razmeroma hladno vreme s temperaturo globoko pod ničlo, zato se sneg le počasi preobraža in seseda. V nedeljo je rahlo snežilo, večinoma je zapadlo do 5 cm rahlega snega, več snega do 20 cm je padlo na jugovzhodu. Ob tem je pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri, ki je na izpostavljenih mestih prenašal sneg in na zahodnih straneh pobočij gradil zamete in klože. Bolj vetrovno je bilo na primorski strani gora. Nov sneg je ponekod prekril sledove napok, zato je nevarnost težko prepoznati. Snežna odeja je večinoma mehka in se globoko predira, ponekod je nastala skorja zaradi vetra, na nekaterih prisojnih pobočjih tudi zaradi sonca v soboto. Na zelo sončnih legah se je snežna odeja začela nekoliko hitreje preobražati. Pojavljali so se tudi precej številni zdrsni in kložasti plazovi. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so precej spihane. V snežni odeji so prisotne šibke plasti, razmere so predvsem v visokogorju zahtevne.

Predviden razvoj vremena
Danes bo na območju Julijskih Alp delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo zmeren severovzhodni veter, ki bo popoldne slabel. Mrzlo bo, temperatura na 1500 m bo okoli -9, na 2500 m pa okoli -13 °C. V torek bo zjutraj pretežno jasno, sredi dneva se bo od severa oblačnost povečala. Oblaki bodo nad vrhovi. Sprva bo pihal šibak veter severnih smeri, popoldne se bo obrnil na zahodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C. V sredo se bo razjasnilo, popoldne bo nekaj visoke oblačnosti. Pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severni do severozahodni veter. Ponovno bo hladneje, na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -13 °C. V noči na četrtek se bodo pojavljale snežne plohe. V četrtek čez dan bo precej jasno, pihal bo okrepljen severnik. Še nekoliko hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes počasi komaj kaj sesedala in preobražala, sneg bo zaradi hladnega vremena ostal suh in mehak. Jutri se bo otoplilo, zlasti na izrazitejših prisojnih legah sredogorja se bo snežna odeja nekoliko hitreje preobražala. Prehodno se bo tudi nevarnost proženja plazov povečala. V nadaljevanju tedna bo prevladovalo hladno vreme, ki lahko oslabi povezanost snežne odeje. Občasno bo pihal kar močan severnik, ki bo prenašal sneg na južno stran grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1400 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA 2. stopnje.

Naslednja objava: sreda, 13. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 11.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 11.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Krn. Vir: http://91.225.98.28:8088/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2 Snežne razmere 11.1.2021 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 11.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki