Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

10.4.2020 Snežne razmere 10.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Snežne razmere
Ob jasnem vremenu in zaradi tople zračne mase, se snežna odeja predvsem na prisojnih legah čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na sončnih legah skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

Predviden razvoj vremena
Danes, jutri in v nedeljo bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa zmerno oblačno. Ledišče bo na višini najvišjih vrhov ali višje. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. V nedeljo se bo veter nekoliko okrepil, v ponedeljek bo jugozahodnik zmerne jakosti. Več bo koprenaste oblačnosti, nekaj oblakov se bo nabralo tudi po grebenih zahodnih in južnih Julijskih Alp. V torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Ohladilo se bo, zapihal bo veter severnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Do ponedeljka bodo razmere podobne. Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo predvsem v visokogorju nevarnost zdrsov. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami, v prisojah bo sneg kopnel. V noči na ponedeljek zaradi močnejšega vetra zelo verjetno sneg ne bo pomrznil, razen v mraziščih in zatišnih legah visokogorja. V torek bo sneg zmrznil, novega snega pa bo premalo za povečano nevarnost snežnih plazov. Snežna odeja bo večinoma stabilna.

Naslednja objava: torek, 14. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.4.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 10.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 10.4.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 10.4.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki