Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Klobuku pri Ljubljani (441 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 10.3.2021

Snežne razmere 10.3.2021

10.3.2021
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, ponekod je poledenela, podobno je tudi na grebenih. Zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma stabilna in trda ali pokrita s skorjo. V senčnih predelih in v visokogorju je od 5 do 10 cm suhega in rahlega snega, krajevno je novega snega tudi več. Ta se je dobro sprijel s trdo podlago. Na izpostavljenih mestih je veter spihal nov sneg vse do stare podlage, ponekod so nastale tudi manjše klože. Zaradi razmeroma hladnega vremena se je nov sneg ojužil le na strmejših prisojnih legah in v nižjih predelih. Predvsem na soncu izpostavljenih legah ter po grebenih je snežna odeja poledenela.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno. Več jasnine bo na zahodu, več oblačnosti pa na Pohorju in v vzhodnih Karavankah. Sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale kratkotrajne snežne plohe. Količina novega snega bo majhna. Največ padavin pričakujemo na območju vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah in v Karavankah, kjer lahko zapade okoli 5 cm novega snega. Pihal bo šibak, predvsem v visokogorju pa tudi zmeren severni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli -4, na 2500 m pa okoli -11 °C. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, oblačnost bo najgostejša v južnem delu Julijskih Alp in v njihovem predgorju. Občasno bo tudi megleno. Krepil se bo zahodni do jugozahodni veter, ki bo v večernem času zmeren do močan. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -3 °C. V petek bo oblačno in megleno s padavinami, ki se bodo čez dan krepile. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini od 1200 do 1600 m, zvečer pa se bo od severa pričela spuščati. Pred ohladitvijo bo pihal zmeren jugozahodnik. Na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -4 °C. V noči na soboto bo snežilo vse do alpskih dolin. Skupno lahko do sobote zjutraj zapade od 10 do 40 cm snega, krajevno lahko tudi več. V soboto se bo delno razjasnilo, čez dan se bo znova krepil jugozahodni veter. Spet bo topleje, na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -5 °C. V nedeljo kaže, da bo znova oblačno in megleno s sneženjem. Zapihal bo okrepljen severnik. Hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se danes in v četrtek zaradi hladnega in precej oblačnega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se bo le na izrazitih prisojah pod gozdno mejo malo ojužila. Novega snega bo zelo malo in ne bo vplival na nevarnost plazov, ki bo ostala MAJHNA, 1. stopnje. Razmere se bodo zaradi sneženja z vetrom začele spreminjati v petek. Nov sneg bo padel na trdno in ponekod tudi poledenelo podlago, zato se bo nevarnost proženja POVEČALA. Zaradi vpliva sonca in otoplitve tudi v soboto čez dan pričakujemo spontane plazove mokrega snega.

Naslednja objava: sobota, 13. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki