Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 10.2.2021

Snežne razmere 10.2.2021

10.2.2021
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad nadmorsko višino okoli 1800 m, VELIKA, 4. stopnje, nižje in drugod pa ZNATNA, 3. stopnje. V visokogorju so zaradi velike količine novega snega nevarna številna pobočja z zmernim naklonom, zlasti pa severna pobočja kamor je močan južni veter odlagal sneg. Pričakujemo srednje do velike plazove suhega snega. Predvsem v nadmorskih višinah pod 1500 m je snežna odeja mokra in marsikje premočena do tal, zlasti na strmih pobočjih in grapah se bodo danes še prožili plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Snežne razmere
V gorah sneži, meja sneženja je trenutno na območju Gornjesavske doline in v Bohinju do tal, drugod pa večinoma do okoli 1200 m nadmorske višine, a se počasi zvišuje. V visokogorju Julijskih Alp je v zadnjih 24 urah zapadlo od 20 do 50 cm snega. Snežilo je pri temperaturi malo pod lediščem, zato je sneg razmeroma vlažen, nad okoli 1800 m pa je bil sneg suh in ni sprijet s podlago, ki je tudi rahla. Pihal je zmeren jugozahodnik, ki je prenašal sneg in gradil nove opasti, zamete in klože. Snežna odeja je v visokogorju mehka in rahla, globoko se predira. Pod okoli 1500 m je sneg moker in razmočen.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami, ki se bodo čez dan širile proti vzhodu, kjer jih bo precej manj. Meja sneženja bo večinoma med 700 in 1300 m nad morjem, sprva nižje, čez dan se bo prehodno dvignila, nato spet spuščala, v noči na četrtek predvsem na vzhodu in jugovzhodu lahko ponekod tudi do nižin. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Trenutno je ledišče na nadmorski višini okoli 1400 m, na severu pa nižje. V četrtek se bo od severa zjasnilo, pihal bo okrepljen veter severnih smeri. Močno se bo ohladilo. V petek in soboto bo pretežno jasno in mrzlo. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes in v prvem delu noči na četrtek bo zapadlo še od 20 do okoli 40 cm snega, največ v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m se bo sneg predvidoma kar dobro sprijel s podlago, višje pa bo ostal rahel in nesprijet. Veter bo delal nove zamete, danes na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel, jutri pa na južnih. Močna ohladitev bo ohranila rahlo in nestabilno plast novega snega v visokogorju, nižje, pod okoli 1500 m, pa bodo lavinske razmere nekoliko ugodnejše. V visokogorju bo sprva nevarnost še VELIKA, in se bo v naslednjih dneh le počasi zmanjševala. Pričakujemo spontano plazenje suhega, nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij, nevarne bodo tudi klože, ki se bodo lahko prožile same ali pa že ob majhni obremenitvi. Na na prisojnih pobočjih sredogorja bo zaradi vpliva sonca nastajala skorja, v visokogorju pa bo za to verjetno premrzlo. Razmere v gorah bodo zato v naslednjih dneh zelo ZAHTEVNE.

Naslednja objava: sobota, 13. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki