Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

10.12.2020 Snežne razmere 10.12.2020

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1100 m ZNATNA, 3. stopnje, v vzhodnem delu naših gora pa nad nadmorsko višino okoli 1400 m. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, kjer so zaradi močnega vetra nastale klože. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje se bodo lahko prožili kložasti snežni plazovi, pričakujemo tudi še spontano plazenje nesprijetega suhega in deloma sprijetega snega s strmejših pobočij. Pod okoli 1100 m ter v vzhodnem delu gora pod okoli 1400 m je nevarnost plazov večinoma ZMERNA, 2. stopnje.

Snežne razmere
Od torka je v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah zapadlo od 60 do okoli 100 cm snega, ob sneženju je pihal okrepljen veter južnih smeri. Drugod je novega snega od 20 do okoli 50 cm. Veliko je klož, vetru izpostavljeni grebeni so precej spihani in zlasti v sredogorju poledeneli. Sneg je suh in mehak in se globoko predira, ponekod je tudi zbit zaradi vetra. Višina snežne odeje je zaradi vetra precej neizenačena.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno, oblačnost se bo predvsem v visokogorju tudi trgala, a sonca ne bo veliko. Večino časa bo pihal šibak jugozahodnik. temperatura bo pod ničlo. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo šibak jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 m. V soboto bo večinoma oblačno in ponekod megleno, možno bo občasno rahlo sneženje, a količina novega snega bo zanemarljiva. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri, višje šibak jugozahodnik. V nedeljo se bo delno razjasnilo, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1200 m. V ponedeljek bo precej jasno. V višinah bo dotekal toplejši in bolj suh zrak, nastajal bo temperaturni obrat.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in v naslednjih dneh le počasi sesedala in preobražala, zato se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Močnejšega vetra ne bo. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZNATNA, 3. stopnje, le v vzhodnih Karavankah ter v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp se bo postopno zmanjšala na 2. stopnjo. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na zahodnih in severnih straneh grebenov in sedel, ter strma pobočja. Na teh območjih lahko pričakujemo tudi še spontano plazenje, plaz pa lahko sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Nevarna so tudi strmejša travnata pobočja. Grebeni v sredogorju so ponekod poledeneli. Snežna odeja se bo začela nekoliko hitreje preobražati in stabilizirati v začetku tedna ob otoplitvi. Priporočamo veliko previdnost!

Naslednja objava: nedelja, 13. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 10.12.2020 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 10.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si Snežne razmere 10.12.2020 Slika spletne kamere na gačah. Vir: https://scgace.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki