Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golem vrhu (1787 m)?
Glasuj
Novice / Skalni podor nad Krnico

Skalni podor nad Krnico

13.11.2021
Pohodnike na priljubljeni pohodniški poti med Kranjsko Goro in Krnico je malo pred 16.30 presenetil zvok bobnenja. Izkazalo se je, da se je sprožil skalni podor izpod samega vrha Dovškega Gamsovca. Proti dolini je zgrmelo več kubičnih metrov skal, kamenja in grušča. Zadnji večji skalni podor na tem območju se je zgodil pred 15 leti. Njegove posledice so v steni še vedno vidne.

Stali smo ravno pri spominskem parku v Malem Tamarju na poti iz alpske doline Krnica, ki je priljubljeno izhodišče za pot na mogočne dvatisočake, kot so Škrlatica, Rakova Špica in Rogljica. Spokojnost med vršaci pa je nenadoma presekal glasen zvok. Sprva je bilo slišati kot grmenje, potem smo pomislili na potres ali neko letalo v težavah, nato pa smo zagledali premikanje v sivi steni.

Izpod 2442 metrov visokega Dovškega Gamsovca se je sprožil velik skalni prodor, ki je trajal skoraj dve minuti. "Proti dolini je letelo ogromno kubičnih metrov materiala, prva naša misel pa je bila koča v Krnici. Leta 2007 se je namreč sprožil plaz z Zadnje glave pod Prisankom, ki je v neposredni bližini koče. Posledice tistega podora so v steni še vedno vidne," David Plahutnik in Drago Jazbec pokažeta na svetlo rjavo liso.

In prav taka sled je postala vidna tudi pod Dovškim Gamsovcem, ko se je skalni plaz vendarle ustavil. Takoj smo poklicali tudi v kočo v Krnici, kjer pa sta nam oskrbnika, zakonca Milena in Marko Primc Pustotnik, povedala, da je pri njih vse v redu, saj je bil podor oddaljen približno kilometer zračne razdalje. Za kočo in njene obiskovalce skrbita že skoraj štiri leta, toda tako velikemu podoru še nista bila priča: "Bobnenje se tukaj sicer pogosto sliši, ampak gre za manjše kamnite ali pa snežne plazove, takega pa še nisva doživela," sta povedala za naš portal, ko sta si ogledala prizor na hribu.

Videoposnetek skalnega podora si lahko ogledate spodaj, sam huronski začetek pa ni ujet v kader, saj je presenetil vse v njegovi bližini.

Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-objektiv-ujeli-velik-skalni-podor-nad-krnico.html
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki