Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Novice / Mia Krampl in Luka Potočar na olimpijske igre Pariz 2024

Mia Krampl in Luka Potočar na olimpijske igre Pariz 2024

22.06.2024
Zmagovit dan za slovensko reprezentanco v športnem plezanju v Budimpešti! Mia Krampl in Luka Potočar sta si 22. junija v polfinalu zaključnega dela olimpijskih kvalifikacij v Budimpešti zagotovila vozovnico za olimpijske igre avgusta v Parizu, tako da bosta skupaj z branilko naslova olimpijske prvakinje Janjo Garnbret Slovenijo zastopala na najpomembnejšem športnem dogodku letošnjega leta. Mia Krampl bo na olimpijske igre odpotovala že drugič, Potočar si je priboril zgodovinsko prvo slovensko moško uvrstitev na OI v športnem plezanju.

Po treh tekmovalnih dneh in današnjem polfinalu so se olimpijske kvalifikacije v Budimpešti premaknile proti odločilnim uvrstitvam. Po jutrišnjem finalu bo tudi uradno znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre Pariz 2024, kjer bo Janja Garnbret avgusta branila naslov olimpijske prvakinje. A že danes je jasno, da se za Slovence jutri ne bo nič spremenilo, tako da se že lahko veselimo uvrstitve Mie Krampl in Luke Potočarja na olimpijado.

"Nekaj časa je trajalo preračunavanje točk, a so z Mednarodne zveze za športno plezanje prinesli imena in na naše veselje lahko potrdim, da sta se tako Mia Krampl kot Luka Potočar uvrstila na olimpijske igre, kar je presežek, kot smo si ga zadali. Ves čas smo govorili, da nočemo, da gre Janja sama na olimpijske igre, zdaj res ne odhaja sama. Zelo me veseli, da je to uspelo pri fantih, ker so bili vsi skeptični glede tega, sam pa sem vztrajal, da to je mogoče. In Peharc in Potočar sta bila blizu, Peharcu se žal ni izšlo, Luka pa je naredil predstavo in gre zasluženo na olimpijske igre. Pri dekletih je bilo pod nujno, da gre ena kandidatka, v polfinalu smo imeli celo tri, Mia je bila v vseh krogih najboljša in se je zasluženo uvrstila naprej. Kar ne morem verjeti! Dokler mi zveza ni potrdila, da je to to, sem se kar držal nazaj," je bil vzhičen selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desni roki sta trenerja Luka Fonda in Domen Švab.

Četrtkovim kvalifikacijam v balvanskem plezanju in petkovim v težavnosti je na sklepnem delu olimpijskih kvalifikacij v Budimpešti v soboto, 22. junija, sledil polfinale obeh disciplin s štirimi slovenskimi predstavniki, med katerimi je bila - tako kot maja v Šanghaju - najuspešnejša Mia Krampl (AO PD Kranj), ki si je sedmim mestom v polfinalu (4. mesto v težavnosti in 12. na balvanih) priplezala jutrišnji finale: "Današnji dan je bil dolg, najprej čakanje v coni zaradi dežja, ker so tekmo prestavili za dve uri, zato smo se morali še enkrat ogrevati in toliko dlje časa čakati. V balvanih soliden rezultat, a sem vedela, da bom morala težavnost še zelo dobro odplezati, če si želim nastopa v finalu. Kljub težki smeri mi je to uspelo, tako da še ne dojemam, kaj se dogaja, a sem že zdaj vesela, da bomo jutri spet borbali."

"Največji izziv današnjega dne je bil stres. Res so bili zadnji trije dnevi zelo stresni in ne morem povedati, kako vesela sem, da je tega konec, čeprav ponavadi uživam na tekmah in v stresu, je bilo to nekaj povsem drugega. Že po balvanih se mi je z ramen odvalil velik kamen, že težavnost je bilo lažje odplezati. Za jutri pa zdaj vem, da lahko samo še uživam in plezam sproščeno, tako da se zdaj končno veselim jutrišnjega dne," se je kar smejalo 23-letni športni plezalki z Golnika, ki bo po Tokiu leta 2021 zdaj že drugič nastopila na olimpijskih igrah, a še čaka na jutrišnje uradne rezultate: "Dokler ni konec tekme, dokler ne bo potrjeno, da imam olimpijsko vozovnico, se nočem veseliti. Seveda se veselim finala in vem, da je rezultat obetaven, a do zadnjega trenutka nočem biti prehitro vesela. Ne dojemam še tega in se mi zdi, da bo jutri čustveno zelo nabit dan."

Na olimpijske igre se je uvrstil tudi Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki se prav tako še ne upa zares veseliti: "Po neuradnih rezultatih naj bi bilo dovolj za olimpijske igre, a se mi zdi, da se še ne upam toliko veseliti, dokler ne bo zagotovo zagotovo." Na OI lahko vsako državo zastopata le dva predstavnika ene države po spolu, gostitelji Francozi imajo poleg tega že zagotovoljeno eno vozovnico. Po trenutnem seštevku so pred Potočarjem trije Francozi, tako da bo tudi po njihovi zaslugi - jutri si bo namreč eden priboril gostiteljsko mesto na OI, eden pa po najboljšem rezultatu v finalu - Jeseničan jutri tudi uradno prejel vozovnico za Pariz, zgodovinsko prvo slovensko moško za olimpijske igre.

"Predvsem sem zadovoljen z balvani, kjer sem pokazal, da lahko naberem dober izkupiček. S težavnostjo pa - do ključne točke sem šel dobro in bil pozneje jezen, saj sem vedel, da bi lahko naredil več, a to je težavnostno plezanje," je dejal 22-letni Jeseničan, danes 12. v polfinalu (11. mesto v težavnosti in 13. na balvanih), tako da bo lahko jutri le sproščeno navijal, potem pa novim izzivom naproti: "Do zdaj je bilo zelo naporno, ker se je vse vrtelo okrog teh dveh tekem, kar je res neverjetno. Zdi se mi, da bom šele zdaj za nazaj videl, kaj vse smo naredili skupaj s trenerji in sem res vesel, da se je poplačalo, zagotovo pa je pred mano še veliko težkih izzivov."

V polfinalu sta nastopili tudi Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je je polfinale sklenila na 18. mestu (13. v težavnosti in 19. na balvanih) in Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), 19. v Budimpešti (18. v težavnosti in 16. na balvanih). V Budimpešti so slovenske barve zastopali tudi Martin Bergant (PK Škofja Loka), ki je tekmovanje končal na 23. mestu, Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica) na 25., Anže Peharc (AO PD Kranj) na 28. in Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) na 41. mestu.

Finale najboljše osmerice bo jutri, v nedeljo, 23. junija, in sicer se dekleta, med katerimi bo tudi Mia Krampl, na balvanih pomerijo ob 10. uri, v težavnosti pa ob 12.05. Sledi moški finale z balvani ob 15.30 in težavnostjo ob 17.35. Tekme lahko brezplačno spremljate prek spletne strani Olympic Channel.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki