Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Veliki Kopi (1542 m)?
Glasuj
Novice / Kamniška Bistrica gostila ljubitelje planin in gora

Kamniška Bistrica gostila ljubitelje planin in gora

11.6.2022
Po dveh letih, ko je bilo zaradi epidemije koronavirusa druženje zelo omejeno, je bilo to soboto, 11. junija, zopet veselo na največjem planinskem prazniku. Kamniška Bistrica je bila polna radoživih odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije. Tisoč veselih planincev je tradicionalno vstopilo v poletno planinsko sezono.


Slovenija je dežela tisočerih planinskih poti in planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev. Gore imajo posebno mesto v slovenskih srcih, prav tako tudi markacija, ki letos praznuje sto let in je postala najbolj prepoznaven znak Planinske zveze Slovenije. Markacija je bila na letošnjem dnevu slovenskih planincev osrednji element, ki je v Kamniško Bistrico pripeljal tisoč planincev ob tradicionalnem začetku poletne planinske sezone. Planinska zveza Slovenije (PZS) že skoraj 40 let praznuje dan slovenskih planincev in letošnji program je obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, pri organizaciji katerega so moči združili PZS in PD Kamnik ob podpori Občine Kamnik.

Planinsko društvo Kamnik ima dolgo tradicijo delovanja in je eno najstarejših v Sloveniji. Planinci so imeli v soboto na voljo kar šest vodenih izletov in dve vodeni poti za turne kolesarje. Na njih so prišli planinci iz celotne Slovenije.

V okolici piknik prostora Pri Jurju so raznovrstna doživetja navduševala staro in mlado. Živahno je bilo na plezalni steni, kot tudi na ustvarjalnih delavnicah, udeleženci so spoznali delo markacistov, ki prostovoljno skrbijo za mrežo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti v Sloveniji. Mladi so še posebej radovedno spremljali reševalno vajo, ki jo je pripravila Gorska reševalna služba Kamnik.

Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali Planinska zveza Slovenije, PD Kamnik, Jamarski klub Kamnik, trgovina Špica šport je ponudila v testiranje e-kolesa. Na svojih stojnicah so svoje delo predstavili markacisti PD Kamnik, odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS in Komisija za varstvo gorske narave PZS.

Za uvod v osrednjo prireditev je zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom. Vseslovenski planinski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki planinskih društev. Dobrodošlico je množici planincev od blizu in daleč zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku po dveh letih omejitev druženja zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora. Izpostavil je tudi, da vzdrževanje planinskih poti in koč sloni pretežno na plečih prizadevnih društvenih delavcev in skromnih sredstvih planinskih društev, a da so se v zadnjih letih naredile spremembe tudi na državni ravni. Množico dobro razpoloženih planincev sta v svojem lokalnem okolju pozdravila tudi predsednik PD Kamnik Marko Petek in župan Kamnika Matej Slapar.

Dan slovenskih planincev pa tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do začetka julija. Utrip poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2022 na spletnem portalu Siol.net.

Srečno in varno na planinskih poteh je zbranim planincem za slovo zaželel predsednik planinske zveze Jože Rovan.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki